"Grensoverschrijdend gedrag hoort niet thuis in de sportclub"

Zwemmer Pieter Timmers en ex-judoka Ann Simons steunen een campagne tegen grensoverschrijdend seksueel gedrag in de sport. Uit een bevraging blijkt dat zeventien op honderd Vlaamse sporters er op jonge leeftijd mee te maken krijgen. "De impact van grensoverschrijdend seksueel gedrag kan een enorme impact hebben op je ontwikkeling als mens", zegt Ann Simons in "Van Gils & Gasten".

De criminologe Tine Vertommen bestudeert al 2,5 jaar grensoverschrijdend seksueel gedrag in de sportwereld. Met het Europees project Voice wil ze de strijd aanbinden tegen het taboe van grensoverschrijdend gedrag.

Zeventien op honderd Vlaamse sporters krijgen op jonge leeftijd te maken met grensoverschrijdend gedrag in al zijn vormen. Zes op honderd worden het slachtoffer van aanranding of verkrachting.

"Dat zijn heel sterke cijfers. Grensoverschrijdend gedrag kan gaan van ongewenste opmerkingen of grapjes die seksueel getint zijn. Soms gaat het over aanstaren of nafluiten, maar het kan ook gaan over ongewenste aanrakingen. In de meest ernstige vormen spreken we van aanranding tot verkrachting", aldus Tine Vertommen.

De onderzoekster doet een oproep aan mensen die het slachtoffer zijn geweest om zich te melden op tine.vertommen@uantwerpen.be. "Mensen kunnen in alle anonimiteit bij mij terecht. Getuigenissen zijn belangrijk voor het onderzoek", klinkt het.

"Actie om dit een halt toe te roepen"

De topzwemmer Pieter Timmers en de ex-judoka Ann Simons steunen een campagne tegen de tolerantie van grensoverschrijdend gedrag in de sportwereld. "Hun ambassadeurschap is heel belangrijk. Als zij hun schouders onder het project zetten, wordt er geluisterd", geeft Tine Vertommen mee.

Ann Simons won in 2000 een bronzen medaille op de Olympische Spelen in Sydney, maar daarna werd ze zelf het slachtoffer van grensoverschrijdend gedrag.

"Als jonge vrouw worstel je met de ontwikkeling van je lichaam. Als er dan opmerkingen over je lichaam worden gemaakt, dan kan je dat niet relativeren. Ik heb heel lang geworsteld met opmerkingen die ik heb gekregen. Mijn basisvertrouwen werd helemaal aangetast en het is pas enkele jaren geleden dat ik dat te boven ben gekomen", aldus Simons.

Pieter Timmers is persoonlijk niet in aanraking gekomen met grensoverschrijdend gedrag, maar heeft er al veel over gehoord. Hij wijst er ook op dat niet alleen coaches, maar soms ook teamgenoten of tegenstanders in de sport hun boekje te buiten gaan. "Veel slachtoffers durven niets zeggen, uit vrees dat ze hun sportieve droom aan diggelen zullen slaan", aldus Timmers.

Herbekijk het volledige interview in "Van Gils & Gasten"

Meest gelezen