Topsporters doorbreken taboe grensoverschrijdend gedrag: “Heel lang mee geworsteld”

© EPA

Grensoverschrijdend seksueel gedrag hoort niet thuis in een sportclub. Dat is de boodschap die topsporters als zwemmer Pieter Timmers en ex-judoka Ann Simons uitsturen met een nieuwe campagne. Uit onderzoek blijkt immers dat 17 jonge sporters op de 100 geconfronteerd worden met het fenomeen in al zijn vormen.

Guy Stevens

Het is criminologe Tine Vertommen die met haar onderzoek de kat de bel aanbond. Ze stelde vast dat in Vlaanderen veel te veel jonge sporters - 17 op de 100 - te maken krijgen met grensoverschrijdend seksueel gedrag in verscheidene vormen. Zo worden bijvoorbeeld 6 op de 100 het slachtoffer van aanranding of verkrachting.

Die cijfers zijn sterk en moeten ons wakker schudden, maakte Vertommen donderdagavond duidelijk in Van Gils & Gasten. “Grensoverschrijdend gedrag, dat kunnen ongewenste opmerkingen zijn. Of grapjes die seksueel getint zijn. Het gaat soms over aanstaren of nafluiten, maar het kan ook gaan over ongewenste aanrakingen. In de meest ernstige vormen spreken we van aanranding tot verkrachting.”

Met de Europese campagne Voice wil ze het taboe rond grensoverschrijdend gedrag doorbreken en echt een verandering teweegbrengen. Daarbij krijgt ze de steun van twee grote namen uit de sportwereld: zwemmer Pieter Timmers en ex-judoka Ann Simons. “Het is heel belangrijk dat zij ambassadeur willen zijn. Als zij hun schouders eronder zetten, wordt er pas echt geluisterd.”

Zelfvertrouwen aangetast

Gewezen judoka Ann Simons, die in 2000 nog brons haalde op de Olympische Spelen in Sydney, kan meepraten over grensoverschrijdend gedrag omdat ze er zelf het slachtoffer van werd. “Als jonge vrouw worstel je met de ontwikkeling van je lichaam. Als er dan opmerkingen over worden gemaakt, is het moeilijk om dat te relativeren. Ik heb heel lang geworsteld met die opmerkingen. Mijn zelfvertrouwen werd aangetast. Pas enkele jaren geleden ben ik dat te boven gekomen.”

Topzwemmer Pieter Timmers is er nog niet mee in contact gekomen. “Maar ik heb er wel al over gehoord. Vaak zijn het niet alleen coaches, maar ook teamgenoten of tegenstanders die hun boekje te buiten gaan. Veel slachtoffers durven bovendien niets zeggen. Ze vrezen dat hun sportieve droom dan aan diggelen zal zijn.”

OPROEP. Bent u slachtoffer van seksueel grensoverschrijdend gedrag of seksueel misbruik in de sport of topsport en wilt u het thema graag mee onder de aandacht brengen? Dan kunt u onze redactie contacteren via mail. Wij garanderen anonimiteit indien u dat wenst.

Bekijk hier het interview in Van Gils & Gasten:

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen