Vakbondsman is duidelijk na NAVO-bolwassing van Trump: “Het Belgisch leger is failliet”

© BELGA

Het Belgisch leger is bankroet. Dat heeft Roger Housen, adviseur strategie van de onafhankelijke legervakbond ACMP, vrijdag verklaard op de RTBF-radio. De kolonel op rust vindt dat de regering-Michel een “trompe l’oeil-beleid” voert.

adm

“Dit zijn de feiten: we zijn de slechtste leerling van de NAVO. Van alle 28 landen, staan we voorlaatste op het vlak van defensie-uitgaven, en we staan laatste qua investeringen in militair materieel en heruitrusting. Eender welke bedrijfsleider zal je uitleggen dat wanneer een bedrijf tien jaar lang niet investeert, zoals het Belgisch leger, het failliet is. Het leger is bankroet”, aldus Housen tijdens Matin Première.

© BELGA

“Het is niet normaal dat ons leger munitie moet lenen voor de F-16’s boven Irak en Syrië. Het is niet normaal dat een voertuig op vijf stilstaat met panne. Het is niet normaal dat militairen hun eigen kogelwerende vest uit eigen zak moeten betalen. Er zijn niet genoeg maten beschikbaar” voegde de vakbondsman er aan toe.

Na de vergadering van de NAVO donderdag bevestigde premier Charles Michel de intentie van zijn regering om het budget van Defensie progressief te verhogen.

Hij dit echter wel zonder een engagement uit te spreken, om het niveau op te krikken tot 2 procent van het bnp, zoals Washington en de NAVO willen. “Het is show”, reageert Housen.

“Ik verwacht een verdere toename”

De secretaris-generaal van de NAVO, Jens Stoltenberg, verwacht dat België de uitgaven aan defensie zal optrekken tot 2 procent van het bbp.Stoltenberg zegt de huidige toename aan defensie-uitgaven te verwelkomen. “Maar ik verwacht natuurlijk een verdere toename”, zei hij vrijdag in een gesprek met Belga.

De Belgische regering keurde de strategische visie van minister van Defensie Steven Vandeput goed, waarin staat dat tegen 2030, 1,3 procent van het bbp naar defensie zal gaan. Momenteel spendeert België ongeveer 0,9 procent van het bbp aan defensie.

“Ik verwacht van alle bondgenoten dat ze gevolg te geven aan wat we in 2014 hebben beslist. Om de besparingen te stoppen, gradueel meer te investeren en naar het uitgeven van 2 procent van het bbp te gaan binnen een decennium”, aldus de NAVO-secretaris-generaal, daags na de ‘speciale vergadering’ van de staats- en regeringsleiders bij de NAVO. “Ik heb dit meermaals besproken met de eerste minister Charles Michel en met andere politieke leiders in België.”

De Amerikaanse president Donald Trump had donderdag nog uitgehaald naar de NAVO-lidstaten die niet de beoogde 2 procent aan defensie-uitgaven halen. “Niet eerlijk voor de Amerikaanse belastingbetalers”, zei hij.

Die toespraak, en het uitblijven van een expliciete steunbetuiging voor artikel 5 (de collectieve verdediging van de lidstaten), betekent volgens Stoltenberg niet dat de NAVO niet verenigd is. Trump was volgens Stoltenberg “direct” en “blunt (bot, nvdr.)” in zijn boodschap. “De woorden kunnen misschien verschillend zijn, maar de kernboodschap is dezelfde als die van de vorige (Amerikaanse) administraties”, aldus Stoltenberg.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen