© Marc Peeters

Besturen verbolgen over geen verlichting op N13

Er ligt een bom onder de geplande aanleg van het fietspad langs de N13. De lichtvisie van de Vlaamse overheid laat niet toe dat er openbare verlichting wordt voorzien.

Marc Peeters

Zoals de kaarten nu liggen verdwijnt met de aanleg van het fietspad de bestaande openbare verlichting langs de Lierseweg in Herentals en de Herentalse Steenweg in Grobbendonk. “Voor ons is dit totaal onaanvaardbaar”, zegt de Herentalse schepen Mien Van Olmen (CD&V). “Momenteel is het project in voorbereiding zonder verlichting, maar we hopen dat we die er voor de start van de uitvoering begin volgend jaar toch in krijgen.”

Boosdoener is de uitgebreide lichtvisie rond de openbare verlichting voor de gewestwegen, die zo’n twee jaar geleden door de Vlaamse overheid werd uitgewerkt. Het basisprincipe is om geen verlichting meer te voorzien bij nieuwe projecten of grondige renovaties tenzij daar goede redenen voor zijn.

“Er staat onder meer in de visie dat er geen openbare verlichting meer mag voorzien worden langs landelijke gewestwegen waar minder dan 2.000 fietsers per dag passeren. Dat geldt voor heel wat Kempense wegen”, weet de burgemeester van Herselt, Luc Peetermans. (CD&V), die in zijn gemeente met dezelfde richtlijnen wordt geconfronteerd. De burgemeester stuurde gisteren een kritische open brief naar de bevoegde minister Ben Weyts (N-VA).

Lees meer in Gazet Van Antwerpen editie Kempen

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER