Op de vijfde verdieping van dit gebouw blijft het stil, en daar is een goede reden voor

© dvh

Vanaf vanavond heet de oude stadsbibliotheek aan de Zuid officieel NEST, een bruisende plek voor hippe creatievelingen. Maar tussen al het gewoel moet de vijfde verdieping de ‘stilste’ plek van de stad worden. De Vlaamse Vereniging Autisme richt er een Stiltekamer in, voor wie even wil ontsnappen aan de hectische mallemolen.

Tuly Salumu

Nood aan een moment van stilte? Aartsmoeilijk in een stad die alsmaar drukker wordt en nooit zwijgt. Nochtans hebben heel wat stadsbewoners er nood aan, niet het minst mensen met autisme of een andere gevoeligheid.

“Dagelijks trotseren we het geraas van verkeer en allerhande werken”, zegt Paulo-Eduardo Cuvelier, die een vorm van autisme heeft. “Aan het lawaai ontsnappen, lukt nauwelijks. Er is niet in ruimtes voorzien. Nochtans is stilte een basisrecht en wordt de kreet erom steeds luider. Zeker bij mensen met autisme, die snel overprikkeld raken. Jammer genoeg worden we vaak genegeerd. Met de Stiltekamer komt er eindelijk een plek waar we stress en spanning even kunnen loslaten.”

Groot publiek

Cuvelier werkt als vrijwilliger voor de Vlaamse Vereniging Autisme (VVA), de initiatiefnemer achter de Stiltekamer. De ruimte strekt zich uit over de volledige vijfde verdieping in NEST en is voor iedereen toegankelijk van 10 tot 18 uur. Voor de sobere aankleding is vertrokken van de ervaring van mensen met autisme zelf. De komende maanden kunnen mensen er terecht om te ontspannen, te lezen, te studeren, te werken of deel te nemen aan allerhande activiteiten zoals yoga, massagetherapie of pilates. Er is één voorwaarde: het moet stil zijn.

Taboe

“We zien dit als een unieke kans om autisme bespreekbaar te maken bij een groot publiek”, zegt Ruth Raymaekers van VVA. “Daarom organiseren we naast de Stilte­kamer ook inleefmomenten en ontmoetingen met de doelgroep. Zo creëren we een samenleving waarin ook mensen met autisme zichzelf kunnen zijn.”

Ondanks hun capaciteiten of diploma’s zitten heel wat mensen met autisme thuis, omdat ze te veel stress ervaren. “Door hun werkomgeving prikkelarmer te maken, krijgen ze meer kansen om hun talenten in te zetten”, zegt Raymaekers. “Stille kamers als deze kunnen een verschil maken, niet alleen voor mensen met autisme maar voor iedereen.” Het is de bedoeling om NEST op termijn volledig autismevriendelijk te maken. Zo zullen mensen met autisme zelf sessies djembé, fotografie, patchwork en wijnproeven opzetten.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen