Opnieuw Belg aangehouden in onderzoek naar aanslag Parijs

© rr

Een jonge Belg is onlangs opgepakt in het onderzoek naar de aanslagen in Parijs van 13 november 2015. De Brusselaar Yassine Atar(30) is door de onderzoeksrechter aangehouden voor terroristische moorden en “deelname aan een terroristische groepering als leider”. Dat meldt het Belgische federale parket in een persmededeling.

lej

De verdachte, Yassine Atar, werd op 31 mei door de onderzoeksrechter in Brussel in verdenking gesteld. De 30-jarige man uit Brussel werd voor “terroristische moorden” en “deelname aan de activiteiten van een terroristische groepering als leider”, zegt het federale parket.

Yassine Atar is de neef van de broers El Bakraoui, die zich opbliezen bij de aanslagen in Brussels Airport en Maalbeek. Ook is hij de jongere broer van Oussama Atar (32), die beschouwd wordt als het brein of op zijn minst de inspirator van de aanslagen, en zou schuilgaan achter de naam “Abou Ahmad”. Yassine Atar zat al in de cel in een ander terreuronderzoek. Hij was op 27 maart 2016 opgepakt samen met twee andere verdachten, omdat er gevreesd werd dat hij een aanslag zou plannen op de “Mars tegen de angst” die op 27 maart moest plaatsvinden, maar uiteindelijk werd afgelast.

Appartement in Schaarbeek

© rr

Yassine Atar was bij zijn arrestatie ook in het bezit van een sleutel van het appartement in Schaarbeek, waar de bomgordels die gebruikt werden voor de aanslagen in Parijs werden gemaakt, en waar Salah Abdeslam zich enkele weken verstopte. Er zouden bovendien ook sporen van de explosieve vloeistof nitroglycerine aangetroffen zijn op het lichaam van Yassine.

Alvast dat laatste werd door de familie Atar tegengesproken. Uit tegenexpertises zou ook blijken dat de stof slechts in minieme concentraties op zijn huid werd aangetroffen. Uit tegenexpertises zou ook blijken dat de stof slechts in minieme concentraties op zijn huid werd aangetroffen. Inmiddels zijn nog andere elementen aan het licht gekomen die Atar aan de aanslagen in Parijs zouden linken.

Aanslagen in Parijs

© rr

Op 13 november 2015 vonden er in verschillende delen van de Franse hoofdstad meerdere terroristische aanslagen plaats, waarbij in totaal 130 mensen overleden. Aan het Stade de France bliezen drie terroristen zich op tijdens de vriendschappelijke voetbalmatch tussen het Franse en Duitse nationale elftal. Een omstander kwam daarbij om.

In het onderzoek naar de aanslagen heeft de Belgische onderzoeksrechter nu Yassine Atar in verdenking gesteld, voor terroristische moorden en deelname aan de activiteiten van een terreurgroep als leider. Dat meldt het federaal parket.

Bataclan

Bij aanslagen in verschillende cafés en restaurants vonden 40 mensen de dood. De aanval waarbij de meeste slachtoffers te betreuren waren, vond plaats in de concertzaal Bataclan. Tijdens een concert van de Amerikaanse band Eagles of Death Metal openden drie gewapende mannen het vuur op het publiek. Maar liefst 89 personen overleefden het geweld niet.

De terroristen gijzelden vervolgens een twintigtal personen. Twee uur na de schietpartij viel de politie het pand binnen, waarna de gijzeling beëindigd werd. Alle drie de schutters kwamen om.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen