Vertrek VS uit Parijs-akkoord: een verhaal van twistende kampen

Volgens de Amerikaanse president Donald Trump zou klimaatopwarming miniem zijn. © Reuters

De voorbije weken stonden in het Witte Huis twee kampen lijnrecht tegenover elkaar: de aartsconservatieve baas van milieudienst EPA Scott Pruitt en strateeg Stephen Bannon wilden de stekker uit het klimaatakkoord, Ivanka Trump en minister van Buitenlandse Zaken Tillerson vinden dat een vergissing.

Het vertrek uit het klimaatakkoord van Parijs door de regering-Trump wordt internationaal op brede verontwaardiging onthaald. Ook binnen het Witte Huis vochten verschillende facties de voorbije weken elk voor een andere uitkomst, zo melden Amerikaanse media. Uiteindelijk wonnen de klimaatsceptici het pleit. Een overzicht.

Dochter Ivanka Trump

Opvallend afwezig tijdens de aankondigingsceremonie met orkest in de rose garden van het Witte Huis op donderdag: de dochter van president Trump, Ivanka, en haar echtgenoot en hooggeplaatst regeringsadviseur Jared Kushner. Als voormalige Democrate zou Ivanka Trump naar eigen zeggen een handvol kwesties proberen te beïnvloeden in het beleid van haar vader, waaronder klimaatverandering.

Ivanka Trump en Jared Kushner.
Ivanka Trump en Jared Kushner. © REUTERS

Tijdens de overgangsfase deed Ivanka Trump voormalig vicepresident en klimaatactivist Al Gore aanrukken in de Trump Tower in New York, voor een gesprek met haar vader. Ook legde ze haar oor te luister bij acteur Leonardo Di Caprio, die haar een exemplaar overhandigde van zijn klimaatdocumentaire ‘Before the Flood’, (voor de zondvloed, nvdr.).

First daughter Ivanka zou ook het hoofd van milieudienst EPA Scott Pruitt willen overtuigen hebben om er niet de stekker uit te trekken. Ook zou ze Apple-baas Tim Cook zo ver gekregen hebben om een telefoontje te plegen naar het Witte Huis.

Naar verluidt zou president Trump soms gepikeerd gereageerd hebben op de argumenten van het ecologische kamp als zou bijvoorbeeld de koolindustrie ten dode opgeschreven zijn. Vertrekken uit het Parijs-akkoord zou die jobs alsnog kunnen redden, redeneert Trump volgens bronnen in het Witte Huis, een belangrijke campagnebelofte van de vastgoedmiljardair.

Adviseur Jared Kushner

Volgens bronnen van de Washington Post zou Kushner het met zijn schoonvader eens zijn dat het klimaatakkoord een slechte deal was. Met name de emissienormen zouden volgens Kushner te streng zijn, en het VN-fonds om de uitstoot van ontwikkelingslanden te helpen beperken zou de VS bovendien te veel kosten, klinkt het. Toch zou Kushner de Amerikaanse steun voor het akkoord niet volledig willen opzeggen, maar heronderhandelen.

Minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson

Minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson.
Minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson. © REUTERS

Ook minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson was afwezig bij de aankondiging van de terugtrekking uit het Parijs-akkoord. De voormalige CEO van oliegigant ExxonMobil heet een voorstander van het klimaatakkoord. Hij vertegenwoordigt daarmee een uitgesproken meerderheid van de Amerikaanse zakenwereld. Zo trok de CEO van zakenbank Goldman Sachs Lloyd Blankfein voor het eerst naar Twitter om zijn ongenoegen over Trumps beslissing te luchten:

‘De VS moet een plek behouden aan de onderhandelingstafel’, heeft Tillerson laten optekenen over de internationale klimaatgesprekken. Daags na de aankondiging bleef Tillerson dan ook op de vlakte wanneer hem zijn mening gevraagd werd. Volgens Tillerson zou de VS de uitstoot van broeikasgassen sowieso blijven beperken, los van klimaatakkoorden.

Strateeg Stephen Bannon

Hoofdstrateeg in het Witte Huis en voormalige baas van de rechtse nieuwswebsite Breitbart Stephen Bannon was dan weer zichtbaar opgetogen tijdens de persconferentie op donderdag.

De voorbije weken zou Bannon zijn baas intens gelobbyd hebben om het akkoord op te blazen: Trumps aanhang zou er niets van lusten, aldus Bannon volgens regeringsbronnen, en bovendien zou het akkoord een uitwas zijn van het door rechts Amerika verguisde ‘globalisme’, dat ingaat tegen Amerikaanse belangen.

‘Ik werd verkozen om de burgers van Pittsburgh te vertegenwoordigen, niet die van Parijs’, aldus Trump tijdens zijn aankondigingsspeech van donderdag. Het had uit de koker van Bannon kunnen komen.

Stafchef Reince Priebus zou dan weer betoogd hebben om het akkoord als een verdrag te beschouwen, waardoor de Senaat het met een tweedederdemeerheid zou moeten ratificeren, wat weinig waarschijnlijk zou zijn.

Hoofdstrateeg van de regering Trump Stephen Bannon (links) naast stafchef Reince Priebus, tijdens de aankondiging van de terugtrekking uit het klimaatakkoord van Parijs op donderdag.
Hoofdstrateeg van de regering Trump Stephen Bannon (links) naast stafchef Reince Priebus, tijdens de aankondiging van de terugtrekking uit het klimaatakkoord van Parijs op donderdag. © REUTERS

EPA-baas Scott Pruitt

Tijdens een persconferentie in het Witte Huis op vrijdag werd de baas van milieudienst EPA Scott Pruitt door de aanwezige pers meermaals gevraagd of president Trump al of niet gelooft in klimaatopwarming. De vraag zou niet aan bod zijn gekomen tijdens de deliberaties van de voorbije weken, herhaalde Pruitt ontwijkend ‘Het ging ons louter om deze enkele vraag: is Parijs goed voor Amerika of niet?’

De terugtrekking uit het klimaatakkoord mag alvast een overwinning heten voor de aartsconversatieve voormalige minister van Justitie van de staat Oklahoma: in het verleden bevocht hij de klimaatinitiatieven van de milieudienst waarvan hij nu aan het hoofd staat.

EPA-baas Scott Pruitt
EPA-baas Scott Pruitt© REUTERS

Tijdens vergaderingen in de voorbije weken zouden Pruitt en Bannon de president gebombardeerd hebben met statistieken en studies die zouden aantonen dat de Amerikaanse economie te lijden heeft onder het rigide klimaatakkoord. Volgens voorstanders van het klimaatakkoord binnen het Witte Huis zou dat cijfermateriaal echter onjuist, misleidend, achterhaald, of nog wetenschappelijk dubieus geweest zijn.

‘We moeten ons terugtrekken uit Parijs’, had Pruitt de voorbije weken laten optekenen. Het kamp van de klimaatsceptici heeft uiteindelijk het pleit gewonnen.

Partner Content