Grondwettelijk Hof Polen verwerpt hervorming van eigen werking

Het Grondwettelijk Hof van Polen heeft donderdag een nieuwe wet op zijn eigen werking grotendeels verworpen. De wet was door de conservatieve regering goedgekeurd. De Europese Commissie heeft Warschau in deze kwestie al gewaarschuwd met een reeks “aanbevelingen inzake de rechtstaat”. Warschau betwist de legitimiteit van de Commissie in dit dossier.

Het Grondwettelijk Hof van Polen heeft donderdag een nieuwe wet op zijn eigen werking grotendeels verworpen. De wet was door de conservatieve regering goedgekeurd. De Europese Commissie heeft Warschau in deze kwestie al gewaarschuwd met een reeks “aanbevelingen inzake de rechtsstaat”. Warschau betwist de legitimiteit van de Commissie in dit dossier.

De conservatieve partij PiS (Recht en Rechtvaardigheid) beschouwt het Grondwettelijk Hof als een bolwerk van de oppositie dat de hervormingen van de regeringspartij dreigt af te remmen. Ze tracht de regels over de werking van het hof te wijzigen.

De wijzigingen schenden de regels op de benoeming van de rechters, kunnen de werkzaamheden van het hof blokkeren of een kalender opleggen, benadrukt een rechter van het Grondwettelijk Hof in het arrest. De leider van PiS, Jaroslaw Kaczynski, had woensdag gezegd dat de beslissingen van het hof geen “grondwettelijke grond” hadden en “privédaden” waren “waaraan men geen enkele kracht van wet kan geven”.

De Europese Commissie heeft Warschau aangemaand de arresten van het Grondwettelijk Hof bekend te maken en uit te voeren.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer