Vrachtwagen op E313 getakeld: snelweg na 9 uur weer open

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Meer dan 9 uur nadat een tankwagen gekanteld was op de E313 ter hoogte van Laakdal, is de snelweg dinsdagavond rond 20 uur weer vrijgegeven. Dat meldt Kim Reynders, communicatie-ambtenaar van de gemeente Laakdal.

wver

De E313 werd even voor 11 uur in beide richtingen afgesloten, alle verkeer moest de snelweg verlaten en een calamiteitenroute volgen. De gekantelde vrachtwagen bleek geladen met waterstofperoxide en er was een wolk met licht irriterende stof ontsnapt. Daarom werd verkeer dat in de omgeving vaststond gevraagd om de ramen dicht te houden en de ventilatie uit te zetten. Ook omwonenden moesten ramen en deuren gesloten houden.

"De brandweer heeft onmiddellijk na het ongeval de nodige veiligheidsmaatregelen getroffen", zegt Kim Reynders. "Een gespecialiseerde firma uit Nederland werd opgeroepen om de veiligheid van de tankwagen in te schatten. Het ter plaatse komen van deze firma, de takeldienst en het nodige gespecialiseerde materieel om de situatie verder te beoordelen, nam heel wat tijd in beslag."

Even voor 18 uur werd de vrachtwagen recht getakeld. "Het beschadigde compartiment van het voertuig werd gespoeld en de waterstofperoxide die in dit beschadigde compartiment zat, werd sterk verdund met water", weet Reynders. "Een ander compartiment met waterstofperoxide dat niet beschadigd bleek, werd gecontroleerd of het geen detailbeschadiging had. Er werd gecontroleerd of het nog stevig genoeg was om de vrachtwagen met inhoud van de resterende waterstofperoxide recht te takelen."

"Nadien werd de waterstofperoxide uit het niet geschonden compartiment van de betrokken vrachtwagen overgepompt in een andere tankwagen. Vervolgens werd de betrokken vrachtwagen weggetakeld en de rijweg in beide richtingen gereinigd."

Rond 20 uur raakte bekend dat de rijweg volledig is vrijgegeven. Het Agentschap Wegen en Verkeer is ter plaatse geweest en het wegdek lijkt op eerste zicht niet beschadigd. De komende dagen zal AWV het wegdek verder controleren en indien nodig herstellen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen