Belgen shopten al voor 2,44 miljard euro online. Hier gaven we dat geld aan uit

© IMAGEGLOBE

Online winkelen wint nog altijd terrein in ons land. Het aantal Belgen dat op internet iets aanschafte nam in het eerste kwartaal van 2017 toe ten opzichte van dezelfde

periode vorig jaar. Ook gaven we meer uit aan online aankopen. Waar werd dat geld aan gespendeerd? Vakanties, tickets en computers.

rrln

In de eerste drie maanden van dit jaar deden 7,1 miljoen Belgen één of meerdere online aankopen. In totaal gaven ze daarbij maar liefst 2,44 miljard euro uit. In vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder is dat een stijging van 2 procent en 6 procent respectievelijk. Het aantal artikelen dat gekocht werd, bleef dan weer gelijk. Dat betekent dat de Belg per aankoop meer uitgaf: we deden gemiddeld 3,1 online aankopen voor gemiddeld 114 euro per transactie in het eerste kwartaal. Dat is een stijging van 6 procent.

Vakanties, tickets en computerapparatuur

De meest populaire categorie om online geld aan te spenderen blijft ‘vliegtuigtickets en accommodatie (niet in pakket)’, blijkt uit cijfers van BeCommerce Market Monitor, een onderzoek dat uitgevoerd wordt door GfK voor BeCommerce, met de steun van PostNL, Google en Worldline. Maar liefst 85 procent van de uitgaven binnen deze categorie gebeurt op internet, wat goed is voor 517 miljoen euro. Ook ‘tickets voor attracties en events’ kopen we massaal online, namelijk 78 procent van de aankopen, wat gelijk staat aan 273 miljoen euro.

© AFP

‘Pakketreizen’ vervolledigt de top drie. Binnen deze categorie gebeurde 64 procent van de uitgaven online, voor 508 miljoen euro. De grootste stijger dit kwartaal is ‘computers en accessoires’. Deze categorie maakte een groei door van 39 procent en realiseerde een online omzet van 94 miljoen euro.

Smartphone wordt belangrijker als aankooptoestel

We shoppen nog altijd het liefst online op een laptop. Van de Belgen die op internet hun slag slaan gebruikt 56 procent al eens de laptop. Het belang hiervan is echter lichtjes gedaald. Daarnaast wordt ook een desktop nog altijd veelvuldig gebruikt voor het online winkelen (35 procent). De top drie wordt afgesloten door de smartphone, die door 19 procent van de kopers wordt gebruikt. De gsm passeert daarmee de tablet.

Giftcards winnen aan populariteit

Om de koopjes te betalen gebruiken we het vaakst een kredietkaart. Deze betaalmethode wordt door 49 procent gebruikt. Dat betekent een afname van 2 procent ten opzichte van het eerste kwartaal van 2016. Bancontact profiteert van die tr end: dat wordt nu door 47 procent van de shoppers gebruikt tegenover 45 procent in het eerste kwartaal vorig jaar. Daarnaast is het opvallend dat de giftcard en getrouwheidpunten een toename kenden: 8 procent van de online shoppers gebruikt deze methode.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen