Code geel in heel België: onweerszone trekt over ons land

De dag was goed begonnen met zomerse temperaturen en weinig regen, maar aan het mooie weer komt donderdagavond al een einde. Een onweerszone trekt van west naar oost over ons land, wat plaatselijk voor heel hevige neerslag kan zorgen. Het KMI spreekt dan ook van code Geel voor heel België.

mrra

Er zal vooral lokaal donder en bliksem zijn in de loop van donderdagavond, laat weerman Frank Deboosere weten in een tweet. Het onweer dat ook vrijdagvoormiddag nog boven ons land hangt, zal wel plaatselijk heel hevig zijn. “Er is kans op veel neerslag op korte tijd en de buien kunnen vergezeld zijn van hagel en windstoten”, bevestigt ook het KMI.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Code geel in heel België

Dat resulteert in code geel voor donderdagavond en vrijdagvoormiddag in het hele land. Dat wil zeggen dat er plaatselijk kans op onweer is met zo’n intense regenval, hagelbuien of hevige rukwinden, dat er overlast of schade wordt verwacht.

Het slechte weer zal eerst voelbaar zijn aan de Belgische kust. De storing verplaatst zich daarna langzaam naar het oosten. Daardoor spreken de voorspellingen ook vrijdagvoormiddag nog van onweer. In de namiddag zijn er nog regen- of onweersbuien mogelijk in de Ardennen, terwijl elders de opklaringen breder worden.

© KMI

Zomers weekend in aantocht

Vrijdag hangt er dus eerst nog veel bewolking boven ons land, aangezien er regen en onweer wordt verwacht. De maxima liggen tussen 15 graden in de Hoge Venen en 21 graden op veel plaatsen in het centrum. De wind is matig in het binnenland en matig tot vrij krachtig aan zee en draait na de passage van het front van het zuidwesten naar het westen.

Maar dit weekend voorspelt het KMI zomers weer. Zaterdag genieten we van een mooie en vrij warme dag. De maxima schommelen tussen 20 graden in de Ardennen en aan de kust en 25 graden in de Kempen. Zondag begint nog met brede opklaringen, maar geleidelijk ontstaan er stapelwolken die kunnen uitgroeien tot enkele buien, mogelijk met wat gedonder. In de meeste plaatsen blijft het echter droog. Op het einde van de namiddag en avond bereikt een storing met regen en onweer waarschijnlijk het westen van het land. Het wordt warm, met maxima tussen 23 en 28 graden.

In het begin van volgende week zorgt een westelijke stroming voor maxima rond 21 graden in het centrum. Het is meestal wisselend bewolkt met soms enkele buien.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer