Optima-spaarders krijgen alles terug

© BELGA

Het faillissement van de Optima-bank zal slechts een kleine put achterlaten, zeggen de curatoren. De gewone spaarders zullen zelfs al hun centen terug zien.

bm, pdd

Spaarders hadden tot middernacht om de bedragen tot 100.000 euro op hun rekeningen terug te vragen via het Garantiefonds. In totaal 55 miljoen euro kwam daarvoor in aanmerking. Uiteindelijk werd slechts iets meer dan 5 miljoen niet opgehaald. Wellicht gaat het om geld van overledenen en oude huurwaarborgen.

Ook spaarders die meer geld hadden uitstaan bij de bank zullen hun centen wellicht terugzien, zeggen de curatoren in een interview met onze zusterkrant De Standaard. Als zij erin slagen Jeroen Piqueur (foto) met de ooit beloofde 20 miljoen euro over de brug te laten komen, verwachten ze dat de put hooguit 10 miljoen euro zal bedragen. Dan zijn publieke overheden, zoals het omstreden Publipart (2 miljoen euro) hun centen kwijt, maar het gros van de anderen niet.

De grote vraag voor de curatoren is de vermogenstoestand van ­Piqueur: de man wordt al eens in dure restaurants in zijn woonplaats Sint-Martens-Latem gesignaleerd en zou naar verluidt zijn levensstijl nog niet veel veranderd hebben. Toch hebben zijn advocaten in de rechtbank gezegd dat hij onvermogend is. “De vraag die wij ons stellen is of Piqueur effectief onvermogend is of zich strafbaar onvermogend heeft gemaakt”, zeggen de curatoren. Dat proberen ze nu te achterhalen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen