“Close moet enkel burgemeesterschap overhouden als mandaat”

© Photo News

De onduidelijkheid rond de vele mandaten van mandatenkoning Philippe Close blijft de kandidaat-burgemeester parten spelen. Brussels Parlementslid Arnaud Verstraete (Groen) eist duidelijkheid over de mandaten die Close zal laten vallen. “Close moet enkel burgemeesterschap overhouden als mandaat”, stelt Verstraete. Bij N-VA willen ze ook duidelijkheid over de vele vzw’s waarin politieke leden betrokken zijn.

“We hebben behoefte aan volledige transparantie. De PS moet niet wachten tot het blootgelegd wordt om initiatief te nemen.”, zegt Verstraete als reactie op het feit dat Close zijn mandaten voor 2016 bekend maakte toen geopperd werd dat de PS’er er zeven verzweeg. Dat bleken er uiteindelijk twee te zijn.

Duidelijkheid

Verstraete eist nu duidelijkheid over de mandaten die Close zal laten vallen. De kandidaat-burgemeester kondigde aan dat hij enkel de mandaten behoudt die betrekking hebben op het burgemeesterschap. “Maar dat is voor interpretatie vatbaar”, vindt Verstraete.

“Toezich faalt vandaag in Brussel”

Bij N-VA zien ze het plaatje groter dan de mandaten, want het inzagerecht van de leden van de gemeenteraad en het Brussels parlement strekt zich vandaag niet uitstrekt tot vzw’s als Samusocial.

“Het uiteindelijke doel moet veel verder gaan”, aldus gemeenteraadslid Johan Van den Driessche. “Namelijk het toezicht op de verhouding tussen die vzw’s en het bestuur, zodat toestanden als belangenvermenging, achterkamerpolitiek, machtsafwending, vals gebruik van vzw’s of omzeiling van de taalwetgeving eindelijk aan de oppervlakte komen. Dat toezicht faalt vandaag in Brussel.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen