Twee politiemensen aangeklaagd voor gesjoemel bij aankoop nieuwe dienstwapens

De GP, het pistool van FN in Herstal, was jarenlang het handvuurwapen van de rijkswacht. Maar toen eind jaren 2000 beslist werd om nieuwe pistolen te kopen voor de federale politie, viel de keuze niet op het wapen uit eigen land, maar op de Amerikaanse Smith & Wesson. Bij de onderhandelingen over de wapendeal werd gesjoemeld, bleek nadien. Twee agenten moeten na de zomer voor de strafrechter verschijnen.

tg

Vijf personen in totaal zullen zich moeten verantwoorden voor een omkoopschandaal waardoor de federale politie 20.000 pistolen van het Amerikaanse merk Smith & Wesson kocht. Dat heeft de raadkamer dinsdag beslist. Onder hen twee Belgische agenten die rechtstreeks bij de onderhandelingen betrokken waren en de lobbyist van de Amerikaanse wapenfabrikant.

Aan de aankoop was een hele strijd voorafgegaan. Het Waalse FN dong ook mee en hoopte met zijn paradepaardje GP35 de koop binnen te halen. Dat uiteindelijk de Amerikaanse producent met de bestelling ging lopen, deed pijn in Luik. “Alsof de Italiaanse politie Renault verkiest boven Fiat”, klonk het bij de teleurgestelde vakbonden van FN.

De Waalse fabrikant liep door de deal 4,35 miljoen euro mis. Volgens het onderzoek zouden de twee agenten het lastenboek hebben vervalst, waardoor enkel nog Smith & Wesson in aanmerking kwam voor de wapendeal.

Probleem met slagpin

Speurders die het nieuwe wapen gebruiken, zeggen dat de keuze logisch was. “Bij schietproeven bleek het Amerikaanse wapen veel beter en betrouwbaarder dan het Belgische, dat een paar keer een lader verloor tijdens de schietproef in de schietstand.”

Toch zorgde ook de nieuwe Smith & Wesson in het begin voor problemen en riep de federale politie kort na levering 6.000 pistolen terug omdat er een probleem was met de slagpin waardoor de kogel soms niet wordt afgevuurd. Dat is intussen opgelost en momenteel zijn de meeste agenten tevreden over hun wapen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen