Eén op vijf Gentse kinderen groeit nog steeds op in armoede

© -

De kinderarmoede in Gent stabiliseert. Positief, maar ook in 2015 groeide nog steeds één op vijf jonge Gentenaartjes op in een kansarm gezin. Vooral bij migranten.

Bert Staes

Het stadsbestuur van Gent maakte eind 2012 van de strijd tegen armoede prioriteit nummer één in haar bestuurssakkoord, maar slaagt er voorlopig slechts voorzichtig in de stijgende trend te stabiliseren.

Het goede nieuws is dat het aandeel Gentse kinderen dat opgroeit in armoede na een verdubbeling tussen 2004 en 2014 niet meer toeneemt. Het slechte nieuws is dat het amper daalt: van 22,7 procent van in 2014 naar 22,2 procent vorig jaar.

Dat blijkt uit de nieuwste cijfers uit de kansarmoede-index van Kind en Gezin, die elk jaar de levenssituatie van de kinderen tussen 0 en 3 jaar in Vlaanderen opmeet. Dat gebeurt op basis van het maandinkomen van de gezinnen, de opleiding van de ouders, het stimulatieniveau van de kinderen, de arbeidssituatie, de huisvesting en de gezondheid.

Gent “importeerde” jarenlang een stuk armoede, door de komst van duizenden Oost-Europeanen. Dat weerspiegelt zich in de cijfers: bij moeders van niet-Belgische origine in Gent is bij meer dan de helft van de kinderen sprake van kansarmoede. Bij Belgische moeders slechts 5 procent.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen