Brusselse ziekenhuizen in hetzelfde bedje ziek als Samusocial en de Brusselse Keukens

© Google maps

Na het schandaal bij daklozenvereniging Samusocial en bij de Brusselse Keukens blijken ook de ziekenhuizen in de hoofdstad een lucratieve bron van inkomsten voor Brusselse politici, dat melden De Morgen en Bruzz. Het Brussels Parlement zet parlementaire onderzoekscommissie op poten.

adm

De Brusselse ziekenhuizen zijn in hetzelfde bedje ziek als Samusocial en de Brusselse Keukens want ook daar zetelen verschillenden politici in allerlei raden van bestuur. De vergoedingen die ze daarvoor krijgen zijn erg uiteenlopend.

Christophe Pourtois (MR) is de voorzitter van de raad van bestuur van het Brugmann-ziekenhuis en krijgt daar 32.365 euro per jaar voor. Alain Nimegeers (MR) verdient er 24.274 euro per jaar. Andere OCMW-leden verdienen met 800 euro per jaar een pak minder.

Het Brugmann-ziekenhuis is slechts het topje van de ijsberg stelt Bruzz. In totaal zou hij meer dan 100.000 euro bruto per jaar opstrijken met een reeks mandaten als OCMW-raadslid. Zij stellen dat op basis van sp.a-raadslid Henk Van Hellem, die naar eigen zeggen tussen de 27.000 en 30.000 euro bruto ontvangt aan zitpenningen bij het OCMW en andere raden van bestuur. Netto leverde dat de sp.a’er vorig jaar 13.626 euro op.

© CHU Brugmann

103.000 euro bruto

Zijn MR-collega Pourtois zetelt in meer comités binnen het OCMW dan Van Hellem en verdient daar dus ook op zijn minst 30.000 euro bruto aan zitpenningen, aldus Bruzz. Maar daarnaast verdient hij volgens de Brusselse nieuwssite nog eens 73.304 euro via zitjes in enkele grote en kleinere raden van bestuur. Bij Brusselse Woningen gaat het bijvoorbeeld om 6.000 euro forfaitair, bij het universitair ziekenhuis Brugmann om 32.365 euro. En dan is er nog de Brusselse ziekenhuiskoepel CHUB, die Pourtois volgens Bruzz forfaitair nogmaals 32.365 euro oplevert.

Alles samen geeft dat minstens 103.000 euro bruto per jaar die Pourtois verdient in zijn hoedanigheid als OCMW-raadslid, of meer dan 4.000 euro netto per maand. De liberale politicus is daarnaast ook vastbenoemd aan de slag als auditeur bij het Rekenhof, aldus nog Bruzz.

Onderzoekscommissie

Het Brussels Parlement steekt vrijdag een tandje bij om de oprichting van de parlementaire onderzoekscommissie naar Samusocial mogelijk te maken. Dinsdagnamiddag zou de commissie voor het eerst samenkomen. Dit vereist echter het nodige procedurewerk, met dank aan de ingewikkelde institutionele constructie van het hoofdstedelijk gewest.

Het dossier rond de riante zitpenningen voor de top van de daklozenorganisatie legde een pijnlijk gebrek aan transparantie en controle bloot, en kostte Brussels burgemeester Yvan Mayeur en OCMW-voorzitster hun kop. Aangezien het om een bicommunautaire bevoegdheid gaat, wordt de onderzoekscommissie opgericht binnen de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie GGC. Jammer genoeg voorziet het reglement van die assemblee, de Verenigde Vergadering van de GGC of VVGGC, dergelijke commissie niet.

Daarom moet bij de aanvang van de plenaire vergadering deze ochtend eerst de agenda gewijzigd worden om de reglementswijzigingen te behandelen, en ook de commissie zelf op te richten. Beide teksten dienen echter eerst nog in commissie besproken te worden, om dan later op de dag in plenaire zitting te worden besproken en gestemd. De onderzoekscommissie zelf kan pas officieel in gang schieten na de publicatie in het Staatsblad van deze teksten. Naar verluidt heeft het parlement bij het Staatsblad om spoed gevraagd.

Dinsdag om 15 uur volgt de openingszitting van de commissie. De niet-erkende fracties, N-VA, PTB, CD&V en Vlaams Belang, mogen de werkzaamheden als waarnemer volgen maar krijgen geen stemrecht, zo is nog vernomen. Het aantal plaatsvervangers wordt beperkt tot één per fractie. Het eigenlijke werk is voor later, aangezien eerst nog een agenda, werkwijze bepaald moet worden en eventuele specialisten gezocht en aangesteld worden.

De groenen hebben de andere fracties opgeroepen geen parlementsleden uit Brussel Stad af te vaardigen, zo brengt Arnaud Verstraete (Groen) in herinnering. Ahmed El Ktibi kondigde donderdag in de commissie Sociale Zaken aan dat de PS geen Brusselse gemeenteraadsleden zal afvaardigen. De commissie gaat aan een hoog tempo aan de slag: drie vergaderingen per week. Binnen de drie maanden, eind september dus, wordt het eindrapport van de commissie verwacht.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen