‘Toegang tot dokters en tandartsen bedreigd door buitenlandse immigratie’

© BELGA

De Vlaamse tandartsen en medici trekken aan de alarmbel: de eigen jeugd komt niet meer aan de bak. En dat is het gevolg van een discriminerend systeem in België: plaatsen voor jonge, Belgische medici worden ingenomen door artsen uit de Europese Unie die soms gemakkelijker hun diploma behaalden. Dat zeggen het Verbond der Vlaamse Tandartsen (VVT) en de Belgische Vereniging van Artsensyndicaten (BVAS).

Door moeilijkere en economisch minder interessante werkomstandigheden zoekt een aantal tandartsen en artsen uit de EU een nieuwe werkplek. ‘België lijkt het beloofde land: in vele landen blijft men onterecht prediken dat er in België een nijpend tekort is aan tandartsen en artsen’, zegt Marc Moens van BVAS. ‘Die buitenlandse collegae zien een gat in de markt, maar niets is minder waar: als de Belgische menskrachtplanning niet wordt gerespecteerd komt er snel weer een overaanbod.’

Daarom vragen het VVT en de BVAS aan de overheid om een maximum aan de buitenlandse instroom op te leggen. ‘Nu er massaal wordt nagedacht over een hervorming van de Europese Unie moeten de afgevaardigden bij de EU van de Belgische regering hiervan een topprioriteit maken’, legt Stefaan Hanson van BVAS uit. ‘Indien er toch nog plaats is voor buitenlandse (tand-)artsen is er nood aan een wetenschappelijk evenwaardige evaluatie van de opleiding. Het is belangrijk om het aantal plaatsen voor (tand-)artsen in te vullen door eigen jongeren. Indien er dan nog plaatsen overblijven, kunnen buitenlandse artsen aanvaard worden.’

Volgens het VVT en de BVAS schort er ook iets aan de toelatingsprocedures. ‘Die zijn in Vlaanderen anders dan in Franstalig België. Om binnen de federale quota te blijven is er in Vlaanderen een toegangsexamen, en zal er dit jaar in Franstalig België voor het eerst een selectie gebeuren na het eerste bachelorjaar’, aldus Moens.

Het VVT en de BVAS vinden dat een numerus fixus moet worden ingesteld en dat alle kandidaat-studenten geneeskunde – ook de niet-Belgen – moeten deelnemen aan één federaal toegangsexamen.

Momenteel beschikt België over voldoende tandartsen en artsen, maar het VVT en de BVAS vrezen binnen een tiental jaar toch een uitstroom van het beroep. In de jaren 80 van vorige eeuw kwam er op tien jaar tijd een verdubbeling van het aantal (tand-)artsen. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content