Vos richt slachtpartij aan: 18 kippen, 7 hanen en 4 eenden doodgebeten

© guy van vliet

Boer pas op je kippen... Het aloude gezegde wordt sinds deze week weer bovengehaald in Belsele nu een vos een slachting aanricht onder de kippen in de buurt van Schrijberg. De getroffen eigenaars waarschuwen om waakzaam te zijn.

Guy Van Vliet

Voor Luc Schelfaut was het voeren van de kippen en eenden dagelijkse routine, tot het deze week akelig stil bleef. “De kippen en eenden hebben wel hokken, maar ze mogen vrij rondlopen in de achtertuin. Als ik met eten aan de afsluiting van de tuin sta, komen ze dan ook meteen enthousiast aangelopen, mijn veertien kippen, vier eenden en de hanen Piet, Pinokkio en Bruin. Woensdag viel het me al op dat er minder kippen kwamen eten, maar toen zocht ik er nog niets achter. Toen ik donderdag eten wou geven, was er geen kip meer te bespeuren. Ik ging rondkijken, maar de tuin was leeg. Uiteindelijk bleek er nog één angstige kip rond te stappen en ik vond één van hen dood in een droge waterput. De rest was allemaal weg. Toen ik vrijdag ging kijken, bleek ook de dode kip verdwenen”, doet Luc Schelfaut zijn relaas.

Intussen bleek dat ook de vier hanen en de vier kippen van de buren spoorloos verdwenen zijn. Luc Schelfaut dacht meteen dat er een vos actief kon zijn in de buurt en dat vermoeden werd bevestigd toen hij vrijdag de beek naast de tuin ging doorzoeken.

Over heel de lengte van de beek

“Ik merkte een onaangename geur in de tuin en het was snel duidelijk waar deze vandaan kwam. Zodra ik in de beek stapte, zag ik al een dode haan liggen. Over heel de lengte van de beek liggen er doodgebeten kippen en eenden, zeker een tiental”, aldus Schelfaut.

Onder de dodelijke slachtoffers ook Piet, Pinokkio en Bruin. “Piet was nog zo fier en zorgzaam voor zijn kippen. En nu ligt hij daar.” Van de overige kippen is er geen spoor meer. “Ik vermoed dat de vos die al meenam. En aangezien er hier nu geen kippen meer te halen vallen, bestaat de kans dat hij vannacht terugkeert om de dode kippen op te halen”, oppert Schelfaut, die nog niet meteen aan nieuwe kippen toe is. “Als de vos hier nog rondzwerft, heeft dat weinig zin. Tenzij we de kippen 's avonds zouden opsluiten. Voor ons is het te laat, maar we willen de andere Belselenaren waarschuwen dat er duidelijk terug vossen actief zijn in het Waasland en dat ze best op hun kippen kunnen passen.”

Schelfaut houdt een oogje in het zeil en hoopt dat die ene kip het overleeft. “Ik begrijp dat de vos beschermd wordt, maar wij zijn wel onze kippen en meteen ook onze eieren kwijt.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen