IN BEELD. Brandweer test nieuwe kaarten voor natuurbranden uit

De grote natuurbranden in het recente verleden hebben aangetoond dat er nood is aan een duidelijke, operationele cartografie voor de verschillende hulpdiensten. Daarom heeft het NGI het initiatief genomen om samen met de hulpdiensten, ASTRID, Binnenlandse zaken, de Agentschappen van Natuur en Bos, en Defensie een piloot-applicatie ‘Cartografie voor Natuurbranden’ te ontwikkelen. De applicatie wordt vandaag getest in de Kalmthoutse Heide.

dvd

“Bij de grote brand op de Kalmthoutse Heide in 2011 merkten we dat de verschillende hulpverleningsdiensten allemaal met verschillende kaarten werkten”, zegt commandant Erik Janssen van de brandweer zone Rand.

“Bedoeling van dit pilootproject is om ervoor te zorgen dat iedereen met dezelfde kaarten werkt. Kaarten met dezelfde schaal, dezelfde symbolen en hetzelfde systeem om snel plaatsen of personen te lokaliseren. In samenwerking met het NGI hebben we nu een systeem uitgewerkt dat zowel in gedrukte vorm als online bruikbaar is.”

Het project wordt vandaag getest tijdens een oefening waarbij brandweer, politie, Civiele Bescherming en het leger elk verschillende opdrachten moeten uitvoeren. “We merken nu al dat het werkt”, aldus Janssen.

Op basis van de resultaten van de test zal worden bekeken of en hoe het systeem kan worden uitgerold naar de verschillende disciplines van de hulpverlening.

“We werken met een basiskaart die voor iedereen beschikbaar is, maar waar wij thematische lagen op kunnen leggen”, aldus Janssen. “Bij een natuurbrand zullen dat andere lagen zijn dan bij bijvoorbeeld een treinramp of een brand in een ziekenhuis.”

De brandweer is zes weken gaan trainen in Frankrijk op het gebruik van kaarten bij natuurbranden. De knowhow die de tien officieren er opdeden, werd gebruikt bij de ontwikkeling van het nieuwe kaartsysteem.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER