Ze droomden van een zonnige veranda, maar bleven achter met een financiële put

© dvt

Ze wilden hun huis verfraaien met een veranda op maat en daar betaalden zij vaak duizenden euro’s voorschot voor. Maar jaren later wachten 123 gedupeerden van het intussen failliet verklaarde Alutherm uit Ronse nog altijd op de verwezenlijking van hun droom. Het gerecht wil nu 23 personen vervolgen voor oplichting en misbruik van vertrouwen.

Yves Barbieux

De verhalen van de slacht­offers zijn door consumentenorganisatie Test-Aankoop samengebracht in een blog. Op de gestorte en verloren gegane voorschotten na, klinken ze allemaal zoals wat Christa Van Eepoel (41) uit Wilsele is overkomen. “Enkele jaren geleden namen wij contact op met ­Alutherm via een website die mensen helpt om aannemers in de bouwsector te zoeken. Hun voorstel klonk interessant, het kwam tot een afspraak. Het gesprek verliep vlot, het gaf een goed gevoel. Wij besloten met hen in zee te gaan.”

De vertegenwoordigers vroegen Christa alleen om, met het oog op de nieuwe veranda, het verouderde exemplaar dat er nog stond grotendeels af te breken. “Wat wij ook deden. Daardoor moesten wij een deel van ons huis met plastic zeilen afdekken. Leuk is anders. Maar het vervolg van de werkzaamheden liet eindeloos op zich wachten. De firma bleek eerst moeilijk te bereiken, na enige tijd zelfs helemaal niet meer. Wij zochten op het internet wat er fout gegaan kon zijn en kwamen zo in contact met andere slachtoffers. Wij waren, net als zij, opgelicht.”

Laatste hoop

Haar voorschot van 1.500 euro heeft Christa nooit terug­gezien. “Andere slachtoffers hebben veel meer verloren. Sommigen hebben tot 8.000 euro voorschot gegeven.”

Volgens de blogberichten begonnen de eerste oplichtingen rond 2010. Maar het gerechtelijk onderzoek is volgens het parket Halle-Vilvoorde in 2012 begonnen, toen een gedupeerde een klacht indiende en zich burgerlijke partij stelde. De firma ­Alutherm ging over de kop, maar klaarblijkelijk namen sommige verkopers haar bedenkelijke praktijken zonder schroom over. Volgens het parket lopen de misdrijven tot in 2015. “Tegen de tijd dat de slachtoffers doorhadden wat er gebeurde, had de firma het faillissement aangevraagd of werd ze overgenomen door een andere firma”, klinkt het. “De verkopers wisten volgens ons wel degelijk dat de veranda uiteindelijk niet geleverd zou worden. Zij lichtten hun klanten dus bewust op. Wij vragen dan ook de verwijzing naar de correctionele rechtbank van 23 beklaagden. De misdrijven zijn oplichting, misbruik van vertrouwen, witwassen, ­faillissementsmisdrijven en criminele organisatie.”

Volgens Wim De Pooter, ­curator van het failliete Alutherm, is dit voor de privéschuldeisers de laatste hoop om iets van hun geld terug te zien. “Maar ik vrees dat zij in de kou zullen blijven staan. De bedragen die de bevoorrechte schuldeisers zoals banken en leveranciers hebben opgeëist, zullen het gros van de opbrengst van de verkoop van de activa opslokken.”

Vorige vrijdag moest de raadkamer beslissen wanneer het proces tegen hoeveel beklaagden zou moeten beginnen. Maar de vraag van een van hen om bijkomend onderzoek uit te voeren, stelt die beslissing uit.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen