"CDH zet alles op het spel door bruggen met PS op te blazen"

Het is helemaal niet zo zeker dat CDH-voorzitter Benoît Lutgen zal slagen in zijn opzet om de PS uit de meerderheid te kegelen in Wallonië en Brussel. Dat zegt politicoloog Pascal Delwit aan onze redactie. Delwit is politicoloog aan de Universiuté Libre de Bruxelles (ULB). Volgens hem zijn er nog een aantal onzekerheden, waardoor het niet onmogelijk is dat dit alles als een boemerang in het gezicht van CDH terugkeert.

Dat CDH net nu de banden met de PS doorknipt, is volgens Pascal Delwit geen toeval. Hij somt een aantal elementen op die de doorslag hebben gegeven: de schandalen met als klap op de vuurpijl het symbolisch belangrijke schandaal bij Samusocial, de relaties tussen PS en CDH in de Waalse Gewestregering die volgens hem niet meer al te best was, het feit dat CDH bij peilingen onder de grens van 10 procent is weggezakt, de positie van de PS die verzwakt is en de invloed van de Franse verkiezingen waar een centrumpartij zoals die van Emanuel Macron de motor van de politieke vernieuwing is.

"Er was al enige toenadering tussen CDH en MR", weet Delwit. "Als Benoît Lutgen nu in zijn opzet slaagt, verzekert hij zijn partij wellicht van een plaats in de meerderheid in Wallonië en Brussel, niet alleen tot 2019, maar mogelijk ook tot 2024 (de daarop volgende legislatuur, nvdr.).

Hoe liggen de kansen van Lutgen?

"Er waren al informele gesprekken tussen CDH en MR", zegt Pascal Delwit. Hij acht het niet onmogelijk dat het ontslag van Armand De Decker (MR) als burgemeester van Ukkel te maken heeft met wat vandaag is gebeurd. "Dat is een hypothese die vaak opduikt."

Maar er is niet alleen de MR, want ook Ecolo en Défi zijn in dit verhaal niet onbelangrijk. "De échte vraag is wat Défi nu gaat doen", aldus Delwit. Hij wijst erop dat de partij van Olivier Maingain nodig is om zonder de PS een meerderheid te kunnen vormen in de Franse Gemeenschap (Federatie Wallonië-Brussel, nvdr.). "De rol van Défi zal doorslaggevend zijn, want de partij is hier een echte kingmaker." 

Waar is Di Rupo?

Dat de PS woest is over het initiatief van Lutgen, is vanmiddag al gebleken. Maar partijvoorzitter Elio Di Rupo lijkt de camera's te schuwen. "Het is wellicht moeilijk voor Di Rupo om de juiste toon aan te slaan", zegt Delwit.

Maar er kan ook nog iets anders meespelen. "Die stilte kan er ook op wijzen dat Di Rupo de MR probeert te overhalen om met zijn partij in zee te gaan. Vergeet niet dat de Franstalige socialisten en liberalen nu al samen in een coalitie zitten in grote steden in Wallonië." Het lijkt een onwaarschijnlijke piste, maar Delwit acht ze niet onmogelijk.

"Hoe dan ook: als Elio Di Rupo voorzitter wil blijven, zal hij toch niet te lang mogen zwijgen." 

Heeft Lutgen de doos van Pandora geopend?

"Er komt een vieze oorlog. Want de PS zal er nu alles aan doen om zelf alle vuiligheid over CDH naar boven te halen", zei politiek analist Rik Van Cauwelaert vanmiddag. "Ik denk dat we inderdaad aan het begin van een periode staan waarin er dossiers naar buiten zullen komen", bevestigt Pascal Delwit. "Vergeet niet dat er ook CDH'ers betrokken waren bij de Publifin-affaire.

"Cruciaal wordt de evolutie van de Kazakhgate- affaire", denkt hij. In die affaire wordt niet alleen de naam van voormalig MR-kopstuk Armand De Decker genoemd, maar bestaat ook nog onduidelijkheid over de mogelijke betrokkenheid van minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR). "Als Kazkhgate ontploft, wordt alles door elkaar geschud", zegt Delwit.

"Lutgen speelt hoog spel. Hij kan winnaar zijn, zich verzekeren van een plaats in de regionale meerderheden en de PS naar de oppositiebanken verwijzen, maar vandaag is het helemaal niet duidelijk hoe de kiezer dit "politiek verraad" zal beoordelen. Bovendien staat CDH zwak in de steden, zelfs in die steden waar ze mee in de meerderheid zit. Daar zou ze na de gemeenteraadsverkiezingen wel eens uit de meerderheid kunnen worden gezet."

Meest gelezen