Een op de zeven werknemers in Belgische bouwsector is buitenlander

© Photo News

Het aantal werknemers in loondienst bij Belgische bouwbedrijven blijft afnemen. Ze worden vervangen door werknemers die vanuit het buitenland naar België gedetacheerd worden. Waar het aandeel gedetacheerden begin 2014 nog onder de 12 procent lag, steeg het jaar na jaar tot 15 procent in 2016 of 46.500 voltijds banen. Dat blijkt uit onderzoek van de Confederatie Bouw. “We moeten nú de door de regering beloofde lastenverlaging invoeren”, benadrukt gedelegeerd bestuurder Robert de Mûelenaere.

De bouw groeide vorig jaar met 3,5 procent, voornamelijk door de sterke prestaties van de woningbouw in Vlaanderen en de niet-woningbouw. De bouw stimuleerde daarmee aanzienlijk de algemene economische groei, die in 2016 in België uitkwam op 1,2 procent.

Voor dit jaar verwacht de Confederatie Bouw dat de groei in de sector beperkt zal blijven tot 1 procent, aangezien een aantal impulsen wegvallen. De verstrenging van de EPB-eisen zorgde vorig jaar bijvoorbeeld nog voor een toename met 20 procent van de nieuwbouwwoningen in Vlaanderen.

Door die beperkte groei dit jaar vreest de Confederatie Bouw dat de tewerkstelling onder enorme druk zal komen te staan. “De bouw had de voorbije jaren een groei van meer dan 3 procent nodig om de loonarbeid sinds het vierde kwartaal van 2015 enigszins te kunnen stabiliseren”, zegt Paul Depreter, voorzitter van de Confederatie Bouw.

“20.000 banen redden”

De Confederatie vreest dan ook dat de Belgische bouwbedrijven gedwongen zullen worden om aan detachering te doen. “Enkel zo kunnen ze nog rendabel zijn, zoniet worden ze uit de markt geconcurreerd”, zegt gedelegeerd bestuurder Robert de Mûelenaere. Hij dringt er bij de regering op aan om de voorziene enveloppe van 600 miljoen euro in te zetten en de loonlasten in de bouwsector met 6 euro per uur te verlagen vanaf september. Dat zou in de komende jaren 20.000 banen kunnen redden en zowat 25.000 extra banen kunnen creëren, klinkt het.

Uit een ledenenquête van de Confederatie Bouw blijkt dat de deloyale concurrentie met bedrijven uit niet-buurlanden zich vooral situeert op het niveau van de loonkosten (95 procent van de ondervraagden is die mening toegedaan) en flexibiliteit (75 procent). Een kwart van de ondervraagde bedrijven zegt dit jaar nog genoodzaakt te zullen zijn om werknemers te ontslaan, temeer omdat begin volgend jaar de opzegtermijnen verlengd worden.

“Jobs verdwijnen en bedrijven leggen de boeken neer”, zegt de Mûelenaere. “Ik vraag aan de bevoegde ministers om hun verantwoordelijkheid te nemen tijdens de aankomende speciale ministerraad rond enkele belangrijke socio-economische uitdagingen. De inzet is het behoud van de Belgische tewerkstelling in de bouw.”

(belga)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen