© WAS

Filip Meert opnieuw vrijgelaten na dag van “totale waanzin”

De Antwerpse zakenman Filip Meert (48) is woensdagochtend opnieuw vrijgelaten uit de gevangenis in de Begijnenstraat. De partner van ex-Miss België Alizée Poulicek werd dinsdag door de politie van de zone Rupel bij hem thuis in Niel opgepakt omdat hij de voorwaarden van zijn elektronisch toezicht zou hebben geschonden.

vdaa

Omdat alles erop wijst dat een technisch defect aan het enkelbandsysteem aan de basis lag van de “alarmmelding”, werd Meert woensdagochtend in vrijheid gesteld. “Een technicus is vandaag al een nieuwe installatie komen plaatsen, zodat ik opnieuw onder elektronisch toezicht sta”, aldus Meert.

Autospiegel

Zakenman Filip Meert staat onder elektronisch toezicht omdat hij veroordeeld werd tot 6 maanden cel, waarvan één effectief, wegens het vernielen van een autospiegel tijdens een ruzie in het verkeer. Hij zat enkele dagen in de gevangenis, maar mocht zijn straf later uitzitten met een enkelband.

Op 19 mei werd Meert slachtoffer van een zwaar verkeersongeval. Een dronken Anderlechtsupporter reed hem aan toen hij op Vespa terugkwam van het zwembad. Bij dat ongeval liep hij zware bekkenbreuken op. Tijdens zijn verblijf in het ziekenhuis, kwam de Dienst Elektronische Toezicht een enkelband met detectieapparatuur plaatsen in zijn ziekenhuiskamer.

Toen hij een week geleden uit het ziekenhuis werd ontslagen, werd de installatie bij hem thuis geplaatst. “Maar de apparatuur functioneerde niet naar behoren”, vertelt Meert. “Er kwamen constant meldingen dat mijn enkelband niet werd gedetecteerd, terwijl ik gewoon thuis was. Enkele uren voor ik werd opgepakt, heb ik nog telefonisch contact gehad met de Dienst Elektronisch Toezicht. Het probleem zou op afstand opgelost zijn.”

© rr

“Ik loop nog steeds op krukken”

Gisterenmiddag stonden er plots agenten van de zone Rupel aan zijn deur, met de boodschap dat hij zou worden overgebracht naar de gevangenis. “Blijkbaar was mijn enkelband tussen 1 en 5 uur niet gedetecteerd. Hoewel ik al die tijd gewoon in bed lag, beschouwde men dat als een schending van mijn voorwaarden. Ik belandde opnieuw in de gevangenis, en dat terwijl de breuken in mijn bekken nog niet zijn hersteld.”

De overbrenging naar de gevangenis van Antwerpen liep ook niet van een leien dak. “Onderweg is de combi tegen hoge snelheid over een verkeersdrempel gereden, waardoor ik slecht terecht ben gekomen. Ik verging van de pijn in mijn bekken.”

© Victoriano Moreno

Zwelling

Aangekomen in de gevangenis, bleek dat op de plaats waar zijn bekken gebroken was, opnieuw een zwelling was ontstaan. “Ik ben dan in allerijl overgebracht vanuit de gevangenis naar het Sint-Vincentiusziekenhuis. De ambulance werd begeleid door politievoertuigen die met loeiende sirenes door de stad reden. Totale waanzin. In het ziekenhuis vreesde men dat de breuk verschoven zou zijn, maar dat lijkt gelukkig niet het geval. Daarna ben ik opnieuw onder politiebegeleiding teruggebracht naar de gevangenis, waar er geen bed voor iemand van twee meter beschikbaar was. Ik heb dus op de grond moeten slapen, op een slechte matras. Vanmorgen was ik totaal geradbraakt.”

Nieuwe detectiekast

Een technicus heeft vanmiddag een nieuwe detectiekast geplaatst in het appartement van Meert en Poulicek. “Toen de technicus in mijn slaapkamer kwam, wist hij meteen waarom het systeem niet werkte. Door de grote spiegel op de slaapkamer zorgde de weerkaatsing van het signaal ervoor dat het systeem niet functioneerde. De technicus zei dat dat probleem vaker voorkwam. Ik wist niet wat ik hoorde.”

Mounir Souidi, de raadsman van Filip Meert, bereidt een klacht wegens pesten en foltering. “Ik mag hopen dat deze hele historie een pesterij was”, zucht Meert. “Anders zitten we met een groot probleem bij justitie.‘

Het detectiekastje dat vandaag bij Meert werd geïnstalleerd, zal eind van de week weer weggehaald worden. “Mijn straf loopt vrijdag af.”

Excuses per mail

Op Facebook reageert Alizée Poulicek geschokt op de gebeurtenissen van de afgelopen dagen en toont ze een mail van de Dienst Elektronisch Toezicht waarin ze vorige week nog hun excuses aanboden voor het slecht afgestelde systeem.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER