Tips om water te sparen

Door de aanhoudende droogte moet bijzonder zuinig worden omgesprongen met drinkwater. Aquaflanders, de koepel van de Vlaamse watermaatschappijen, geeft negen tips waardoor gezinnen nog meer kunnen besparen op het waterverbruik.

gn

Vanaf morgen is het dus verboden om het gras te sproeien, je auto te wassen of een zwembadje in de tuin te vullen.

Lees hier meer over de maatregel van minister van leefmilieu Schauvliege.

Huishoudens nemen een derde van het globale waterverbruik op zich. Als die gezinnen inspanningen leveren om minder water te verbruiken, heeft dat dus een aanzienlijk effect op onze waterreserves.

Gemiddeld gebruikt een persoon 100 liter kraantjeswater per dag. “Maar het grootste deel daarvan stroomt weer weg als afvalwater. Dat kan echt beter”, zegt Carl Heyrman, directeur van Aquaflanders, de koepel van de Vlaamse watermaatschappijen. “Eigenlijk zouden we het hele jaar door zuiniger moeten omspringen met kraantjeswater. Het water is niet onuitputtelijk, ook niet in gebieden zoals hier, waar we de indruk hebben dat er altijd drinkwater voorradig is.”

Toilet

Het toilet is de grootste slokop in het huishouden. Iedere keer dat er wordt gesast, verdwijnt 3 tot 9 liter in de riolering. Kleine ingrepen kunnen al flink wat water besparen.

Tip 1: Trek pas door na verschillende plasbeurten.

Heyrman: “Laat na het opstaan, wat altijd een piekmoment is voor het toiletbezoek, alle gezinsleden eerst plassen en trek dan door.”

Tip 2: Gebruik de spaarknop of installeer een spaarjachtbak

Tip 3: Grijp meteen in als het toilet lekt

Lekken zorgen voor 20 procent van alle waterverbruik. Heyrman: “Lekken meteen opsporen en dichten is een zeer goede preventieve maatregel om verspilling tegen te gaan.”

Douche/Bad

© Alliance - Fotolia

Een andere grootverbruiker is het bad. Een volle badkuip bevat 150 liter water.

Tip 4: Als je toch een bad neemt, vul het dan maar voor een derde.

Beter is een douche te nemen. Gemiddeld stroomt bij een douchebeurt 40 liter water weg. Als je er geen kwartier onder blijft staan.

Tip 5: Zet een wekkertje bij de douche en stel het in op 1 of 2 minuten.

Tip 6: Zet de douche uit als je je inzeept.

Heyrman: “Dat geldt ook voor als je je handen wast.”

Tip 7: Neem samen een douche

“Die tip heb ik nog niet durven opperen maar het is zeker een goede besparing. Als je het kort houdt, tenminste”, glimlacht de directeur van Aquaflanders.

Keuken/Tuin

Tip 8: een vaatwasser is zuiniger dan de afwas doen

Heyrman: “Maar enkel op voorwaarde dat je de vaatwasser pas laat draaien als hij vol zit.”

Het gras sproeien wordt vandaag donderdag verboden.

Tip 9: Geef planten ’s avonds laat of ’s morgens vroeg water

“Als je toch nog wat regenwaterreserves hebt om de planten te bewateren, doe het dan op die momenten dat de zon het water niet meteen laat verdampen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen