Interesse in gezuiverd afvalwater als alternatief voor grond- en drinkwater

© pdv

Waterzuiveringsbedrijf Aquafin heeft deze week acht nieuwe contracten afgesloten voor het leveren van gezuiverd afvalwater, als alternatief voor grondwater of drinkwater. Verder zijn acht dossiers in beraad of finalisering en liepen nog een twintigtal nieuwe aanvragen binnen. Eén van de nieuwe klanten is Cercle Brugge. De voetbalvereniging zal zijn oefenterreinen besproeien met gezuiverd afvalwater uit de zuiveringsinstallatie van Aquafin in Brugge.

Vlaanderen kampt met grote droogte. Dinsdag lanceerde Aquafin een persbericht met de oproep om na te denken over het gebruik van gezuiverd afvalwater als een alternatief voor drinkwater of grondwater bij laagwaardige toepassingen. Jaarlijks zuivert Aquafin in zijn meer dan 300 rioolwaterzuiveringsinstallaties bijna één miljard kubieke meter huishoudelijk afvalwater. Na een mechanische en biologische behandeling voldoet dat water aan de strenge Europese en Vlaamse richtlijnen. Het gezuiverde afvalwater heeft daardoor een kwaliteit die voldoet om te lozen in oppervlaktewater. Maar het is ook perfect geschikt voor toepassingen die geen drinkwaterkwaliteit vereisen, aldus de maatschappij.

De reacties bleven niet uit. “Er werden acht nieuwe contracten afgesloten, met onder meer ruimingsbedrijven, landbouwbedrijven, een plantencentrum en voetbalclub Cercle Brugge”, verduidelijkt Anja De Wit, adviseur communicatie.

In een 60-tal waterzuiveringsinstallaties van Aquafin kunnen bedrijven die daarvoor een contract afsloten met Aquafin, voor een forfaitaire vergoeding zoveel gezuiverd afvalwater ophalen als nodig. “Omdat er nog geen duidelijk wetgevend kader is voor hergebruik van gezuiverd afvalwater hebben we de analyses van het water dat wij aanbieden, getoetst aan bestaande buitenlandse richtlijnen. Op basis daarvan hebben we een FAQ-lijst gemaakt waarin we de meest voorkomende vragen beantwoorden. Direct menselijk contact raden we zeker af”, zegt algemeen directeur Jan Goossens in een persbericht.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen