Opnieuw café op ‘lelijkste markt van België’

© rr

© loh

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Op het Marktplein is zaterdag het startschot gegeven voor de heraanleg van de Markt. Door die heraanleg verdwijnt de ‘lelijkste markt van België’. “De interesse om op de nieuwe Markt te komen wonen en er een zaak te beginnen is immens.”

Karen Verhulst

Met een officieel moment werd zaterdagavond het startschot gegeven van de heraanleg van de lelijkste markt van België. Er komt een nieuw plein met een ondergrondse bewonersparking, een bovengrondse parking met 118 parkeerplaatsen en een evenementenplein. “Rond dat plein komen 4 nieuwe gebouwen met 19 assistentiewoningen, 7 woningen langs de Leie, 42 appartementen en 9 à 14 commerciële ruimtes”, zegt Martine Callewaert van Immogra die het project samen met het stadsbestuur ontwikkelt.

En ook al is de verkoop ervan nog niet gestart, de interesse is nu al enorm. “Zowel voor de appartementen als voor de commerciële ruimtes”, zegt Leopold Dekeyzer van Immogra. In die commerciële ruimtes komt al zeker één horecazaak. “Het café van brouwerij De Brabandere, dat vroeger op de Markt zat onder de naam ‘Belfort’, komt terug. Dat ligt contractueel vast. Voor de andere ruimtes is er vooral interesse van lokale handelszaken.”

Ook ketens tonen interesse, maar of die er komen is nog maar de vraag. “In het Ruimtelijk Uitvoeringsplan staat vast hoe groot één commerciële ruimte maximaal mag worden. Dat is beperkt om de lokale handelaars te beschermen.” Ook de interesse voor de appartementen is groot.

Startschot

De werken starten na het bouwverlof, maar het officiële startschot werd zaterdag gegeven. Met de symbolische overhandiging van een document van de kindergemeenteraad aan de burgemeester. Dat document wordt in een tijdscapsule gestopt en krijgt een plekje in de nieuwe Markt. Over 30 jaar mag de burgemeester het opnieuw opgraven. “In het document staat wat wij hopen dat er over 30 jaar veranderd is”, zegt kinderburgemeester Connor Casier (11) uit Bavikhove, die een zeer duidelijke toekomstvisie heeft. “De files moeten opgelost zijn en er mag geen verkeersagressie meer zijn. Jongeren moeten na hun examens ook kunnen feesten in hun eigen stad.”

Casier wil er binnen 30 jaar, als de capsule wordt opgegraven en hij 41 jaar is, zelf graag opnieuw bij zijn. “Meer nog: ik hoop dat ik tegen dan zelf burgemeester van de stad ben en zelf die capsule uit de grond mag halen.”

De nieuwe Markt moet klaar zijn in de loop van 2019 of 2020. Immogra betaalt meer dan 25 miljoen euro voor het optrekken van de vier gebouwen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen