© EXMAR

Schuldeisers geven Exmar twee jaar uitstel

De Belgische gastankerrederij Exmar van topman Nicolas Saverys is voorlopig gered. Een consortium van Belgische en Scandinavische banken stemde vrijdagmiddag vrijwel eenparig, met 94,24 procent, in met een voorstel van Exmar om een Noorse lening twee jaar te verlengen, maar dan wel tegen een rente van zowat 9 procent.

PVB

Vorige week al organiseerde Exmar een teleconferentie met de houders van de obligatielening ter waarde van 1 miljard Noorse kroon (105 miljoen euro). Die zou begin juli vervallen, terwijl Exmar dat eigenlijk niet kon. De schuldeisers – van wie zowat 30 à 40% Belgische banken - gingen nu dus akkoord met een tijdelijke superrente van zowat 9% (en niet 11% zoals eerst werd verwacht): 8% boven de Noorse basisrente van ongeveer 0,9%. Deze lening zou afgelost worden tegen 7 juli 2019.

Volgens financieel directeur Miguel de Potter hebben de obligatiehouders hiermee alvast te kennen gegeven dat zij geloven in de projecten die Exmar op stapel heeft staan.

© EXMAR

Exmar keek eind vorig jaar aan tegen een verlies van zowat 560 miljoen euro. Belangrijker dan die schuld zijn echter de hoog-gesofisticeerde projecten die Exmar in de steigers heeft staan, en waarvan de kandidaat-huurders intussen failliet gingen of afhaakten. Zo is er de drijvende LNG-fabriek waarvoor Exmar deze zomer de laatste 200 miljoen dollar moet afbetalen. En daarnaast moet tegen eind dit jaar nog eens zowat 100 miljoen dollar opgehoest worden voor een drijvend vergassingsschip.

Uiteraard werden ook daarover vragen gesteld door de obligatiehouders. Alles wijst erop dat Exmar hen kon overtuigen dat er vergevorderde onderhandelingen zijn om voor die projecten langlopende huurcontracten af te sluiten.

Het aandeel dook dinsdagvoormiddag naar een dieptepunt van 4,05 euro om, na de stemming, aarzelend ietwat op te veren.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER