© Leo de nijn

Fietszendertjes zijn er pas in augustus

2.500 Mechelse fietsen krijgen eind augustus een zendertje tegen diefstal. “We hebben veel tijd verloren omdat we verplicht waren een Europese aanbesteding uit te schrijven”, vertelt burgemeester Bart Somers (Open Vld).

Leo De Nijn

De eerste drie maanden van 2017 werden in Mechelen elke dag twee fietsen gestolen. Het is niet gemakkelijk om zich tegen deze praktijken te wapenen, maar zowel burgemeester Bart Somers als de korpschef van de zone Mechelen-Willebroek Yves Bogaerts zien de fietszendertjes als een extra wapen tegen de dieven. Het is wel nog even wachten op het gros van de bestelling.

“De eerste 250 fietsen met zo’n zendertje rijden al enkele maanden rond in de stad. In een tweede fase eind augustus krijgen 2.500 meer fietsen een zendertje. Omdat het over een bestelling gaat van meer dan 209.000 euro zijn we verplicht om hiervoor een Europese aanbesteding uit te schrijven. Hierdoor gaat er veel tijd verloren”, zegt Somers.

Met het aanbrengen van een paar duizend fietszendertjes, een vernuftig technisch apparaatje dat eruit ziet als een simkaartje en via het cameranetwerk de politie een hit geeft wanneer de fiets gestolen wordt, wil Mechelen de dieven terugslaan. “We zijn het slachtoffer van ons succes. Er is veel vraag naar. De toestelletjes kosten ons, inclusief de software, 48 euro. Maar we vragen aan onze inwoners 25 euro. Voorlopig houden we deze verkoopprijs aan. Vanaf einde augustus gaan we de zendertjes systematisch aanbrengen. Tegen het einde van dit jaar zouden er in onze stad meer dan 3.000 fietsen rondrijden met een chip. Het risico voor de dieven om dan gepakt te worden is zeer reëel”, zegt Somers.

Korpschef Yves Bogaerts doet ook een oproep om elke fietsdiefstal te melden. “Onze mensen gaan deze aangiften zeer ernstig nemen. Het geeft ons ook de mogelijkheid om meer linken te leggen over de feiten qua plaats en tijdstippen, zodat we nog gerichter kunnen optreden tegen de dieven”, legt de korpschef uit.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER