© REUTERS

Belgische hockeymannen naar olympische halve finale tegen Nederland

De Red Lions, de Belgische hockeymannen (FIH-6), zitten in de halve finale van de Olympische Spelen. Onze landgenoten wonnen zondagnamiddag moeizaam hun kwartfinale met 3-1 van India (FIH-5). De Lions hebben nu twee kansen op een olympische medaille. Als ze hun halve finale winnen, volgt de finale strijd om het goud. Bij verlies in de halve finale mogen ze herkansen om het brons. De halve finale wordt dinsdagavond gespeeld, met als tegenstander Nederland.

md

De Red Lions, die oppermachtig hun poule wonnen, kenden verrassend genoeg een moeilijke eerste helft tegen India. Een verdedigend India kwam op het einde van het eerste kwart op de counter op voorsprong via Singh en beperkte zich nadien tot het optrekken van een muur.

Die werd pas in het derde kwart gesloopt door de Red Lions. Sebastien Dockier bevrijdde de Belgen met een lage schuiver na een knappe solo. Diezelfde Dockier bekroonde een sterk derde kwart even later met een tweede doelpunt. De Belgen waren nu bevrijd, zeker toen sluipschutter Tom Boon ook nog de 3-1 scoorde.

De Belgen eindigden op de eerste plaats in poule A na zeges tegen Groot-Brittannië (4-1), Brazilië (12-0), Australië (1-0) en Spanje (3-1). Het team van coach Shane McLeod verloor de laatste groepswedstrijd van Nieuw-Zeeland met 3-1. In de halve finales neemt België het op tegen Australië (FIH-1) of Nederland (FIH-2). Die twee hockeygrootmachten werken hun kwartfinale om 23u00 Belgische tijd af. In de andere kwartfinales won Argentinië (FIH-7) met 2-1 van Spanje (FIH-11) en neemt Duitsland (FIH-3) het nog op tegen Nieuw-Zeeland (FIH-8).

De Red Lions staan voor de derde opeenvolgende keer op de Spelen. Na een negende plaats in Peking volgde in 2012 een vijfde plaats in Londen.

Nederland is volgende tegenstander

De Red Lions nemen het op in hun halve finale tegen Nederland. Oranje kegelde zondagavond in zijn kwartfinale wereldkampioen Australië (FIH 1) uit het toernooi, het werd maar liefst 4-0.

De kwartfinale tussen Nederland en Australië, de nummers twee en één op de wereldranglijst, was op papier een finale avant la lettre. ‘s Werelds nummer twee Oranje nam een droomstart in het Deodoro Stadium en klom al in de openingsminuut op voorsprong via Billy Bakker. In minuut 28 zette Bob de Voogd de Nederlanders op 2-0 en kort na de pauze zaten de Nederlander helemaal op rozen toen Valentin Verga (33.) er 3-0 van maakte.

De Kookaburras, die in de groepsfase al een 0-1 nederlaag tegen België hadden geleden, konden geen vuist maken en moesten de kelk tot op de bodem ledigen. In de 49e minuut zette Mink van der Weerden via een strafcorner de zware 4-0 eindcijfers op het bord.

Eerder op de dag verzekerden ook de Red Lions (FIH 6) zich al van een ticket voor de laatste vier. De Belgen, die de groepsfase als winnaars afsloten, namen bij de laatste acht met 3-1 de maat van India (FIH 5). De Indiërs kwamen 0-1 voor, na de pauze zetten de Lions orde op zaken dankzij treffers van Dockier (2) en Boon.

In de andere kwartfinales won Argentinië (FIH 7) met 2-1 van Spanje (FIH 11), later neemt Duitsland (FIH 3) het nog op tegen Nieuw-Zeeland (FIH 8). De halve finales worden dinsdag gespeeld (om 17 en om 22u Belgische tijd)

Herbeleef de partij hier.

© AP

© AP

© Photo News

© REUTERS

© Photo News

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Olympische Spelen