Vissen en zwemmen verboden na vaststelling giftige blauwalgbacterie

In Maldegem (Oost-Vlaanderen) zijn blauwalgen of cyanobacteriën vastgesteld in twee spaarbekkens in het gehucht Kleit. “Zwemmen, vissen of je hond laten zwemmen in het water is ten strengste verboden”, zegt het gemeentebestuur.

“Blauwalgen kunnen gevaarlijk zijn voor mens en dier”, waarschuwt de gemeente Maldegem nadat de Vlaamse Milieumaatschappij cyanobacteriën heeft vastgesteld. Die kunnen bij warm weer ontstaan en vormen een drijvende, olieachtige laag op het wateroppervlak.

Gevaarlijk voor mens en dier

“De klachten bij mensen variëren van hoofdpijn, ernstige zwelling van de oogleden, irritatie van slijmvliezen, huidirritatie, misselijkheid, diarree tot koorts. Honden kunnen ernstig ziek worden door het drinken van water met blauwalgen of door na het zwemmen zich droog te likken.”

Het water wordt troebel en zuurstofarm en dat is in de eerste plaats nefast voor vissen. Sommige soorten blauwalg produceren bovendien cyanotoxines, gifstoffen die voor mensen en dieren schadelijk kunnen zijn als ze ermee in aanraking komen of het water inslikken. Blauwalgen zijn niet makkelijk te bestrijden. Het provinciebestuur, de beheerder van de spaarbekkens, en het gemeentebestuur blijven de situatie van de spaarbekkens opvolgen en onderzoeken of er bestrijdingsmogelijkheden zijn.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen