Echte voil jeanet worden? De handleiding staat voortaan op plekken die je niet zou verwachten

© lds

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Wie wil weten hoe hij zich moet verkleden als voil jeanet volgend jaar kan een handleiding vinden... op de elektriciteitskasten van de Hopmarkt.

lds

Een lampenkamp, een versleten bontjas, valse borsten, oude lingerie, een afgedankte kinderkoets met bier erin en een vogelkooi met een droge haring. De beschrijving van de perfecte voil jeanet, zowel in het algemeen Nederlands als in het Aalsters, werd op de nutskasten aan het toeristisch infocentrum op de Hopmarkt gedrukt. Je krijgt er zelfs wat geschiedkundige info bij cadeau: “met bijeengezochten brol lachten de voil jeanetten sinds de tweede helft van de negentiende eeuw de rijke vrouwen uit. De attributen staan voor de omkering van de waarden.”

Ook de betekenis van het carnavalsmonument wordt toegelicht. Eén van de drie nutskasten werd per abuis twee maal in 't Oilsjters bedrukt, waardoor stadsbezoekers van buiten Aalst wellicht extra hun best moeten doen om de geschriften te ontcijferen. Het is de dienst Toerisme die achter het initiatief ziet. De dienst maakte meteen ook promo via sociale media: “Bezoekers, aspirant- en échte voil jeanetten: neem eens een kijkje op de Hopmarkt om inspiratie op te doen voor dé perfecte carnavalsoutfit! De gedecoreerde nutskasten zetten ons Voil Jeanet in de schijnwerpers en ook de kunstenaar van het carnavalsmonument komt aan het woord. Breng zeker ook de kinderen mee want jong geleerd is oud gedaan.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen