WIMBLEDON. Mertens drijft Venus Williams tot het uiterste, toppers bereiken wel tweede ronde

Elise Mertens (WTA 54) heeft bij haar debuut in het enkelspel op Wimbledon niet kunnen stunten tegen Venus Williams (WTA 11). De Amerikaanse, die het grandslamtoernooi vijfmaal won, haalde het in de eerste ronde in twee sets: 7-6 (9/7) en 6-4.

jtp

Op Court 1 moest de 21-jarige Mertens meteen haar opslagspel inleveren. Maar de Belgische nummer één knokte zich terug in de wedstrijd en sleepte een tiebreak uit de brand. Daarin trok de 37-jarige Williams, die voor de twintigste keer aantreedt op Wimbledon, met 9/7 aan het langste eind.

Williams ging in set twee twee maal door de service van Mertens, terwijl het tiende reekshoofd slechts één break moest toestaan. Bij 5-3 werd er een klein halfuurtje gepauzeerd door de regen. Mertens had net daarvoor nog een matchpunt gered. Na de regenpauze redde Mertens nog eens twee matchpunten, maar tegen de vierde matchbal van Williams had de Limburgse geen verhaal. Het enkeldebuut van Mertens op Wimbledon eindigde zo na één uur en 43 minuten.

Het was de tweede confrontatie met Venus Williams voor Mertens. Begin juni verloor ze in de derde ronde van Roland Garros met 6-3 en 6-1 van de Amerikaanse veterane.

Onlangs raakte bekend dat Venus Williams op 9 juni betrokken was bij een verkeersongeluk in Florida. Ze zou een rood licht genegeerd hebben en daardoor in botsing gekomen zijn met een andere wagen. De passagier in die auto, een 78-jarige man, overleed twee weken later aan zijn verwondingen. De familie van de man diende een klacht in tegen Williams, maar de deelname van de Amerikaanse aan Wimbledon kwam niet in gedrang.

In de tweede ronde speelt Williams tegen Wang Qiang (WTA 55). De Chinese was met 6-3 en 6-4 te sterk voor Chang Kai-Chen (WTA 111) uit Taiwan.

Later komen ook Maryna Zanevska (tegen de Britse Heather Watson) en Ruben Bemelmans (tegen de Duitser Tommy Haas) in actie op het Londense gras. Mertens treedt ook aan in het dubbeltoernooi op de All England Club. Ze staat samen met de Nederlandse Demi Schuurs in de openingsronde tegenover het Canadees-Chinese duo Gabriela Dabrowski en Xu Yifan, de tiende reekshoofden.

"Goed gespeeld"

Mertens was de niet geheel ontevreden over haar prestatie. "Ik heb laten zien dat ik ook op gras goed kan tennissen. Ik vind dat ik goed gespeeld heb", zo oordeelde Mertens, "beter dan dat ik in gedachten had. Ik heb mijn match tegen Venus op Roland Garros goed geanalyseerd en bestudeerd waar er nog werkpunten waren. Ik was er bijna in geslaagd om de tiebreak in de eerste te winnen, en dan was de partij misschien anders verlopen. Maar ik heb alles gegeven en ben tevreden dat ik Venus tot in het gaatje heb kunnen drijven."

Mertens kreeg na afloop een staande ovatie van het publiek op court n°1. "Het was erg fijn om voor volle tribunes te tennissen", gaf Mertens toe. "Ik had niet verwacht dar er zo veel volk zou komen opdagen. Voor de rest van het seizoen komt het erop aan om dit niveau aan te houden. Dat is belangrijker dan de plaats in het klassement."

"Mertens heeft haar kans gegrepen", oordeelde Williams. "Ze tenniste heel sterk. Als ze dit niveau aanhoudt, kan ze in de toekomst veel titels winnen. Het was voor mij niet eenvoudig om de zege binnen te halen, Mertens haalde op dat moment haar beste tennis boven. Voor mijn part had het ook een 6-2, 6-2 overwinning mogen zijn."

Tijdens de persconferentie na de partij kreeg Williams ook enkele vragen voorgeschoteld over het dodelijke ongeval waar ze enkele weken geleden bij betrokken was. Een man van 78 kwam toen om het leven. "Er zijn geen woorden om te beschijven hoe aangeslagen ik ben", zei een zichtbaar geëmotioneerde Williams. "Ik ben sprakeloos, echt sprakeloos." De moderator liet de persconferentie vervolgens even stilleggen om de Amerikaanse te laten bekomen.

Maryna Zanevska strandt in eerste ronde

Maryna Zanevska (WTA 119) is maandag uitgeschakeld in de eerste ronde van Wimbledon. De Belgische met Oekraïense roots verloor op court nummer 2 van de Britse Heather Watson (WTA 102). Het werd 6-1 en 7-6 (7/5) na 1 uur en 29 minuten.

Het was het eerste onderlinge duel tussen de tennissters. Zanevska redde bij 5-4 drie matchballen en brak Watson vervolgens om zo tot 5-5 terug te komen. In de tiebreak trok de Belgische toch aan het kortste eind (5-7).Maryna Zanevska, 23, stond voor het eerst op de hoofdtabel van Wimbledon. Op de drie andere grandslams kwam ze eerder al in actie, al haalde Zanevska nog nooit de tweede ronde.

Heather Watson, 25, neemt het voor een plaats in de zestiende finales op tegen de Kazachse Yulia Putintseva (WTA 43) of de Letse Anastasija Sevastova (WTA 19). Kirsten Flipkens (WTA 88), Yanina Wickmayer (WTA 96) en qualifier Alison Van Uytvanck (WTA 98) moeten hun partij van de eerste ronde nog spelen.

"Ik heb mijn ware gezicht niet getoond. Misschien wilde ik te graag winnen en heeft dat mij parten gespeeld. Ik heb tegen mezelf gevochten", reageerde de 23-jarige Zanevska, een debutante op de hoofdtabel in Londen. "Ik heb niet slecht opgeslagen, maakte de punten en de fouten. Zij deed niets buitengewoons, maar was solider. Ik heb haar deze match gegeven. Het enige positieve is het prijzengeld (35.000 pond, 40.000 euro)", kon er wel een kwinkslag af.

Zanevska redde bij 5-4 drie matchballen en sleepte een tiebreak uit de brand. "Ik had heel graag een derde set gespeeld. Nadat ik die drie wedstrijdpunten had gered, ging ik steeds beter spelen. Ik had veel energie en de sfeer langs de baan was echt bijzonder. Ik was echt heel dicht bij winst in de tweede set. Het is jammer. Maar goed, het is slechts een tenniswedstrijd. Morgen is een andere dag. Ik blijf werken en dat zal op een dag vruchten afwerpen."

Van Uytvanck ziet kansen

Alison Van Uytvanck (WTA 98) begint dinsdag na drie zeges in de kwalificaties aan haar vierde Wimbledon-avontuur. De 23-jarige Grimbergse speelt in de eerste ronde tegen de Russin Ekaterina Makarova (WTA 47) en acht zichzelf niet kansloos. "Het zal niet makkelijk worden, maar als ik mijn beste tennis kan bovenhalen is alles mogelijk", verklaarde Van Uytvanck.

"Ik ben erg blij om op Wimbledon te zijn", zei Van Uytvanck. "Het was aanvankelijk een teleurstelling dat ik me door de kwalificaties moest worstelen, maar dat is op overtuigende wijze gelukt. Normaliter heb ik op gras een aanpassingsperiode nodig, maar nu voelde het dadelijk goed."

Van Uytvanck keek Makarova in 2015 al een keer in de ogen. De Russin won toen in twee sets. "Het wordt dus geen makkelijke opdracht", voorspelt onze landgenote. "Maar als ik mijn beste tennis op de mat kan leggen, weet je nooit. Ik heb in Londen al vaker goede partijen afgewerkt. Ik geloof in mijn kansen, maar ga het niet van de daken schreeuwen."

Tweevoudig kampioene Petra Kvitova neemt eerste horde

Petra Kvitova (WTA 12) heeft zich maandag geplaatst voor de tweede ronde van Wimbledon.De Tsjechische, die het toernooi won in 2011 en 2014, versloeg de Zweedse Johanna Larsson (WTA 53) met 6-3 en 6-4. De partij duurde 1 uur en 24 minuten.

Kvitova werd in december door een inbreker ernstig verwond aan de linkerhand, waarmee ze haar racket vasthoudt. Pas vorige maand bleek ze voldoende hersteld van de messteken die ze kreeg om haar comeback te vieren tijdens Roland Garros. Op het gravel in Parijs strandde ze in de tweede ronde.

Vorige week gaf de 27-jarige Kvitova forfait voor het grastoernooi van Eastbourne. Ze deed dat daags na haar eindzege in Birmingham, waar de Tsjechische haar twintigste WTA-titel pakte. Kvitova, het elfde reekshoofd in Londen, neemt het in de tweede ronde op tegen de Nederlandse Richel Hogenkamp (WTA 104) of de Amerikaanse Madison Brengle (WTA 95).

Simona Halep bereikt tweede ronde

Simona Halep (WTA 2) heeft zich maandag geplaatst voor de tweede ronde van Wimbledon, het derde grandslamtoernooi van het seizoen. Het Roemeense tweede reekshoofd versloeg de Nieuw-Zeelandse Marina Erakovic (WTA 129) in twee sets. Na 1 uur en 13 minuten gaf het scorebord de 6-4 en 6-1 setstanden aan.

In de tweede ronde op het Londense gras treft Halep Beatriz Haddad Maia (WTA 97). De Braziliaanse klopte de Britse Laura Robson (WTA 189) met 6-4 en 6-2.

Het beste resultaat van Halep op de All England Club dateert van 2014. Toen sneuvelde de Roemeense, dit jaar verliezend finaliste op Roland Garros, in de halve finales. Vorig jaar verloor ze in de kwartfinales van de Duitse Angelique Kerber, het huidige nummer een van de wereld.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer