© BELGA

Enorm wapenarsenaal en uniformen gevonden bij huiszoekingen in Anderlecht

In het kader van een onderzoek naar een nieuwe geplande aanslag heeft het federaal parket dinsdagnacht zes huiszoekingen uitgevoerd in Anderlecht. Vier personen werden meegenomen voor verhoor. Twee zijn aangehouden. In een garagebox werden onder meer wapens en uniformen van veiligheidsdiensten aangetroffen.

jdb, tg

In totaal werden er vier personen meegenomen voor verhoor. Twee zijn in verdenking gesteld voor terroristische activiteiten. Het betreft Akim S. (40) en en Khalid S. (38), beiden met de Belgische nationaliteit. De twee anderen werden vrijgelaten na grondig verhoor.

“Eén van de huiszoekingen werd uitgevoerd in een garagebox. Daar zijn onder meer kalasjnikovs teruggevonden, evenals een vijftiental laders voor kalasjnikovs, een riot gun, drie handvuurwapens met munitie, politieradio’s, twee kogelwerende vesten, een blauw zwaailicht, een uniform van een veiligheidsagentschap, twee politieuniformen, een uniform van de civiele bescherming en vier ontstekingsmechanismen”, zegt Eric Van der Sypt van het federaal parket.

In Frankrijk, te Wattignies, werd eveneens een persoon van zijn vrijheid beroofd in het kader van hetzelfde onderzoek. De deur van een woning werd er ingebeukt, waarna een man de benen nam. Tegen 4.00 uur werd hij in de heel kortbij gelegen rue Jean-Jaurès teruggevonden en opgepakt. Er is in de rue Clémenceau ook een auto doorzocht, maar dat zou niets hebben opgeleverd.

De 42-jarige man die werd opgepakt, wordt verdacht van het plannen van een “gewelddadige actie” in Frankrijk of België. Hij had banden met de Kamikaze Riders, Belgische motorrijders die verdacht worden van radicalisering. De twee in ons land aangehouden verdachten worden aan die motorbende gelinkt.

Het federaal parket benadrukt dat het dossier in Anderlecht volledig los staat van de onderzoeken naar de aanslagen van Parijs op 13 november 2015 en van Brussel op 22 maart 2016 en 21 juni 2017. De antiterreuroperaties in beide landen zouden overigens een samenwerking zijn tussen de Franse en Belgische veiligheidsdiensten.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER