In vijf jaar tijd 76 jobs minder in deze stad, maar toch geraken vacatures moeilijk ingevuld

© pvl

Het Sint-Niklase stadsbestuur zag zijn aantal personeelsleden stevig dalen met 76 voltijdse equivalenten en dat betekende vorig jaar een besparing van ruim vier miljoen euro. Intussen zijn er nog wel vacatures, maar die raken moeilijker ingevuld.

Guy Van Vliet

De stad Sint-Niklaas herschikte haar organisatiestructuur de voorbije vijf jaar grondig. Van ‘een huis met veel koterijen’ wou de stad uitgroeien tot een moderne en efficiënte organisatie. Dat moest wel met minder personeel. “Hadden we niet ingegrepen, dan waren de personeelskosten in 2016 al opgelopen tot bijna 51,5 miljoen per jaar. Maatregelen waren nodig”, voert schepen voor Personeel Peter Buysrogge (N-VA).

Onder meer door het beperken van aanwervingen en het niet meer vervangen van gepensioneerden deed de stad het aantal personeelsleden drastisch dalen. “In 2012 hadden we nog 917 voltijdse equivalenten, in 2016 waren dat er nog maar 804. Dat is een daling met 113. Hierdoor lag de personeelskost vorig jaar 9,5 miljoen lager dan de prognose van 51,5 miljoen euro”, aldus de schepen, die meteen relativeert.

“Bepaalde dienstverleningen, zoals de brandweer en de huisvuilophaling, gebeuren nu door een andere partner. Die mensen werken niet meer voor de stad, maar we moeten de organisatie waarvoor ze nu werken wel een vergoeding betalen. Het gaat om 37 jobs. Maar ook dan zijn er effectief 76 jobs minder, een besparing van minstens vier miljoen euro in 2016.”

Omstreden herschikking reinigingsdienst

Het lager aantal personeelsleden heeft, ondanks de organisatorische ingrepen, onvermijdelijk zijn effect op het personeel. “Bij een aantal diensten is er een hoge werklast”, beseft de schepen. Aan de andere kant heeft de omstreden herschikking van de reinigingsdienst volgens Peter Buysrogge dan weer geen problemen opgeleverd. “Er is sprake van een besparing, de werknemers behielden hun job en de dienstverlening bleef voor de burger onverminderd. Daarmee is het doel van die herschikking bereikt”, verzekert de schepen.

Er mogen dan minder personeelsleden zijn, er gebeuren nog steeds aanwervingen maar dat loopt niet altijd van een leien dakje. Het stadsbestuur lijkt niet aan de winnende hand in ‘de strijd om talent’. “Er lopen verscheidene procedures voor aanwervingen. We bieden goede arbeidsvoorwaarden en een eerlijke verloning, maar voor sommige vacatures zijn er onvoldoende inschrijvingen. Vooral bij leidinggevende functies in technische profielen is er een probleem. Het is moeilijk om mensen te vinden die zowel een technisch profiel als leidinggevende capaciteiten hebben”, erkent schepen Peter Buysrogge.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus