Direct naar artikelinhoud
Update

Als Chodiev niet opdaagt, dient commissie Kazachgate strafklacht in

Patokh Chodiev.Beeld IMAGEGLOBE

De Oezbeeks-Belgische miljardair Patokh Chodiev zal niet ingaan op de dagvaarding om voor de onderzoekscommissie Kazachgate te verschijnen. Dat zei zijn advocaat vanmorgen op een persconferentie. Indien Chodiev niet opdaagt, dan zal de commissie een strafklacht indienen bij het parket

De steenrijke zakenman was uitgenodigd om vrijdag voor de onderzoekscommissie te verschijnen. Maandag gaf hij via zijn advocaat aan niet in te gaan op die vraag. Daarop beslisten de leden van de commissie Chodiev via een dagvaarding naar het parlement te sommeren. Maar ook daar gaat hij niet op in.

Mocht de onderzoekscommissie als volgende stap beslissen een procedure tegen Chodiev te lanceren, dan moet ze een dossier overmaken aan de procureur, legde de advocaat uit op een persconferentie. Hij liet daarbij verstaan dat er binnen de onderzoekscommissie misschien wel geen unanimiteit bestaat. "U weet dat de minderheid luider roept dan de meerderheid", luidde het.

Het is de procureur die beslist of er een vervolging moet komen. Indien het zo ver komt, dan zal Vanderveeren "met veel plezier" pleiten dat de reputatie en de eer van zijn cliënt sterk zijn aangetast. De advocaat maakt zich sterk dat dit argument als rechtvaardigingsgrond kan tellen. Chodiev heeft immers "alle vertrouwen in de onderzoekscommissie verloren. Waarom zou hij komen als men hem van in het begin veroordeeld heeft?"

Volgens Vanderveeren zit het zijn cliënt hoog dingen als "maffieus, crimineel en reeds veroordeeld" over zichzelf te moeten lezen. Het is niet alleen zijn persoonlijke reputatie die is aangetast, ging de advocaat voort. Hij is ook verantwoordelijk voor meer dan 80.000 werknemers wereldwijd. Bovendien "zijn op financieel vlak de gevolgen enorm", aldus nog meester Vanderveeren. Hij voerde aan dat bankinstellingen vragen beginnen te stellen.

Klacht bij parket

Indien Chodiev niet opdaagt, dan zal de commissie een strafklacht indienen bij het parket. Dat werd intussen vernomen bij verschillende leden van de commissie. Dat geldt ook voor Alijan Ibragimov, die net als Chodiev in 2011 gebruik kon maken van een verruimde minnelijke schikking.

De steenrijke zakenman was voor morgen uitgenodigd. De dagvaarding die de parlementsleden daarop aankondigden, maakte weinig indruk op Chodiev. Ook die zal hij negeren, verzekerde zijn advocaat, meester Pascal Vandermeeren, donderdag.

De onderzoekscommissie besliste evenwel door te zetten met de dagvaarding. Indien Chodiev die naast zich neerlegt, dan zal ze een strafklacht indienen bij het parket. Dan is het aan de procureur om te beslissen wat met de klacht gebeurt.

Ook Alijan Ibragimov zal een dagvaarding in de bus krijgen. Hij kon net als Chodiev, samen met Alexander Mashkevitch, in 2011 gebruik maken van de wet op de verruimde minnelijke schikking, kort nadat die in het parlement was goedgekeurd. Chodiev en Ibragimov verkregen jaren geleden de Belgische nationaliteit. Mashkevitch niet, wellicht de reden waarom hij niet kan worden verplicht naar de onderzoekscommissie te komen.

De onderzoekscommissie gaat na of er sprake was van ongeoorloofde inmenging bij de totstandkoming en toepassing van de wet. Daarbij wordt richting het Elysée gekeken. Het zou Parijs immers goed zijn uitgekomen dat de gerechtelijke problemen van het "Kazachse trio" in ons land van de baan waren, om een commerciële deal met Kazachstan te smeren.