© BELGA

Milieuvergunning Sportpaleis vernietigd: "We moeten deuren nog niet sluiten"

Het Sportpaleis en de Lotto Arena moeten de deuren niet meteen te sluiten. Dat zegt Jan Vereecke, een van de toplui van de evenementenlocaties. Hij stelt dat de uitspraak niet-schorsend werkt en dat de koppen bij elkaar worden gestoken.

rdc

"De Raad van State heeft het besluit van de minister vernietigd", bevestigt Vereecke. "Minister van Omgeving Joke Schauvliege heeft nu zes maanden de tijd om tot een nieuwe beslissing te komen. Dit werkt niet schorsend, dus we moeten de duren nog niet sluiten." Volgens Vereecke betekent het arrest dat de Sportpaleisgroep voor de milieuvergunning geen rekening meer mag houden met parkeerplaatsen op het openbaar domein. "Dat is bijna kafkaiaans. Het heet toch openbaar domein? Er zijn in de buurt heel wat parkeerplaatsen. Niemand kan bedoeld hebben dat openbare plaatsen niet mogen worden meegeteld", klinkt het.

Hij benadrukt ook dat de groep al jaren erg veel moeite doet om bezoekers met het openbaar vervoer te laten komen, en dat zal blijven doen. "We beseffen dat we een verkeersimpact hebben, maar we blijven ons inzetten om die te beperken." De koppen worden nu bij elkaar gestoken om te zien wat er moet gebeuren.Er zijn al een aantal denkpistes, zoals het Sportpaleis en de Lotto Arena voor bepaalde evenementen niet gelijktijdig gebruiken, of dat er met een verminderde capaciteit wordt gewerkt, waardoor de parkeervraag beperkt wordt. De uitbaters zijn wel verbaasd over het arrest, omdat het advies van de auditeur niet gevolgd werd.

"Heel blij met uitspraak"

Het komt als een verrassing voor de verzoeker, die evenwel "heel blij" is met de uitspraak, zo zegt zijn advocaat. Hij hoopt dat het Sportpaleis nu zelf de nodige parkeerplaats zal gaan voorzien. De zaak werd aanhangig gemaakt door Chris Stappaerts, een buurtbewoner die - net zoals PVDA, de partij waarvan hij sympathisant is - intensief actie voerde tegen de hinder van het Sportpaleis voor de buurt.

"De zaak is in juni vorig jaar gepleit", zegt advocaat Simon Van Damme. "We zijn nu een jaar verder. Dit is een beetje onverwacht, maar een bevestiging voor mijn cliënt dat de parkeerdruk voor hem als buurtbewoner onhoudbaar was geworden, omdat het Sportpaleis zelf te weinig parkeerplaatsen voorzag."

"Er was een oorspronkelijke milieuvergunning, maar in 2012 werd die gewijzigd, zodat de maximale bezettingsgraad met 4.959 bezoekers kon stijgen. Dat leidde tot extra druk en mijn cliënt stelde geregeld vast dat hij bij evenementen elders moest parkeren en dan met de tram of met de fiets naar huis moest." Volgens de advocaat hoopt de verzoeker dat het Sportpaleis, als dat extra capaciteit wil, investeert in de noodzakelijke eigen parkeercapaciteit, zodat de parkeerdruk niet op de omliggende wijken wordt afgewenteld.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer