© Photo News

Red Panthers mogen hopen op deelname aan nieuwe prestigieuze landencompetitie

De kans is reëel dat de Belgische hockeyvrouwen alsnog mogen deelnemen aan de Hockey Pro League, een nieuwe prestigieuze landencompetitie. België was eerste reserve en na het afhaken van India komt er een plaats vrij. Bij de mannen is België automatisch verzekerd van startrecht.

De Hockey Pro League wordt gespeeld tussen negen landen. Voorlopig staan er vier edities gepland. Bij de vrouwen was India uitgenodigd maar de Indiase federatie liet de Internationale Hockeybond (FIH) afgelopen weekend weten af te zien van deelname. Zo ligt de weg open voor de Red Panthers, die helemaal bovenaan de reservenlijst staan.

“Voorlopig heb ik nog niets gehoord van de FIH, maar ik verwacht dat de beslissing een van de komende dagen wordt genomen”, zegt de secretaris-generaal van de Belgische Hockeybond Serge Pilet. “Dit zou een fantastische kans zijn voor de ontwikkeling van het Belgische vrouwenhockey. Elk seizoen zestien wedstrijden op topniveau kunnen spelen, zou een echte opsteker zijn voor onze Panthers. Zij hebben zo’n matchen nodig om progressie te blijven maken.”

Aan de verplaatsingen is wel een kostenplaatje verbonden. Zo wordt er onder meer tegen Argentinië, Australië, China, Nieuw-Zeeland en de VS gespeeld. Engeland, Duitsland en Nederland zijn de Europese deelnemers. “We hebben bij het opmaken van ons dossier een haalbaarheidsstudie uitgevoerd, en het kan. Voorwaarde is wel dat het publiek naar onze acht thuismatchen komt kijken”, voegt de secretaris-generaal eraan toe.

Bij de mannen zal de plaats van India vermoedelijk worden ingenomen door Spanje. De Hockey Pro League start in 2019 en wordt gespeeld tussen januari en juni in de vorm van heen- en terugwedstrijden tussen negen landen. De FIH bekijkt met het IOC de mogelijkheid om via het toernooi tickets aan te bieden voor deelname aan de Spelen van 2020 in Tokio.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer