Een op de tien Belgen negeert buitenlandse boetes

© AFP

Een op de tien Belgen die in het buitenland een boete ontvangt, betaalt die niet. Dat blijkt donderdag uit de zomerbarometer van mobiliteitsvereniging VAB. Daaruit blijkt voorts dat al 28 procent van de Belgen (33 procent van de mannen en 23 procent van de vrouwen) die met de wagen op vakantie gaan, al eens een boete kreeg in het buitenland.

Het merendeel van onze landgenoten die een boete kregen, liepen tegen de lamp in Frankrijk (73 procent), gevolgd door Duitsland (11 procent), Nederland (9 procent), Spanje en Italië (beide 5 procent). Het grootste deel betreft snelheidsovertredingen (81 procent) en fout parkeren (17 procent).

Opvallend is dat 91 procent van de Belgen zijn boete in het buitenland ook effectief betaalt. Dat wil zeggen dat een op de tien de geldstraf negeert. “Als je een boete niet betwist, is het echter erg belangrijk dat je deze toch betaalt”, benadrukt VAB. “Als je een boete uit een land van de EU niet betaalt en ook niet betwist, dan wordt de boete na verloop van tijd onherroepelijk. Dit betekent dat de boete in België kan worden geïnd. Bij de grens of een verkeerscontrole kun je staande gehouden worden en moet je alsnog betalen.”

VAB vergeleek ook de Belgische boetebedragen met die uit vijf andere landen en stelde vast dat die daar vaak veel hoger zijn dan in ons land. “Vooral in Nederland, Italië en Spanje kan je voor onaangename verrassingen komen te staan.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen