Direct naar artikelinhoud
Hittegolf

Zuid-Europa kreunt onder de hitte: temperaturen tot 47 graden verwacht in Spanje

In Sevilla gaf de thermometer vanmiddag al 46 graden aan.Beeld afp

Na een eerste hittegolf twee weken geleden kreunt heel Zuid-Europa opnieuw onder extreme warmte. In Zuid-Spanje worden deze namiddag, op het hoogtepunt van de hittegolf, temperaturen tot 46,9 graden verwacht. In Italië flakkeren er dan weer nieuwe bosbranden op, terwijl Griekenland toeristische trekpleisters afsluit.

De Spaanse meteorologische dienst Aemet heeft in zes provincies in het zuiden code rood afgekondigd, het hoogste waarschuwingsniveau dat er bestaat en een uitzonderlijke maatregel. In maar liefst 21 andere provincies geldt nog eens code oranje. Vooral het zuiden, centrum en oosten van het Iberische schiereiland zijn door de hitte getroffen.

In de provincie Jaén worden vandaag temperaturen tot 46,9 graden verwacht, wat een absoluut record voor het land zou zijn. Aemet spreekt van "nooit eerder geziene extreme temperaturen". Het record stond tot nu toe op naam van de luchthaven van Córdoba, waar het in 1995 46,6 graden Celsius werd.

Spanje ondervindt vooral de gevolgen van een massa hete lucht die vanuit Noord-Afrika komt aanwaaien, en een gebrek aan wolken boven het Iberisch schiereiland. Pas vanaf het weekend zouden de temperaturen kunnen dalen.

Toeristen zoeken verkoeling in een fontein op de Plaza de Espana in Sevilla.Beeld afp

Twitter bericht wordt geladen...

Italië

Ook in Zuid-Italië en Sicilië zijn de temperaturen gestegen tot boven de 40 graden. Al dagenlang woeden over heel het land tientallen bosbranden, onder andere in de buurt van Palermo en op de flanken van de Vesuvius-vulkaan nabij Napels. Een persoon werd opgepakt voor brandstichting. "Als iemand de Vesuvius in brand heeft gestoken, wil ik die persoon voor 15 jaar in de gevangenis zien", aldus de Italiaanse minister van Milieu Gian Luca Galletti.

700 toeristen werden gisterennacht in allerijl per boot geëvacueerd uit een vakantieresort op Sicilië. Een tiental werd naar het ziekenhuis gebracht met ademhalingsproblemen, maar niemand raakte ernstig gewond.

Italië
Beeld photo_news
De flanken van de Vesuvius staan al enkele dagen in brand.Beeld epa

Griekenland

In Griekenland leidden de hoge temperaturen er dan weer toe dat het ministerie van Cultuur besliste enkele populaire toeristische attracties zoals de Acropolis in Athene tijdelijk te sluiten. Enkel in de ochtend en de avond, wanneer de temperaturen draaglijker zijn, zouden de attracties te bezichtigen zijn.

Recent onderzoek toonde aan dat de klimaatverandering een rol heeft gespeeld in de hittegolf die Zuid-Europa vorige maand al in de ban hield. In Portugal kwamen bij bosbranden toen meer dan 60 mensen om het leven. Bovendien valt het te verwachten dat er door de stijgende temperaturen steeds meer hittegolven zullen voorkomen, en dat ze ook intenser zullen zijn. Vandaag wordt ongeveer 30 procent van de wereldbevolking door dodelijke hittegolven getroffen, zonder gewijzigd beleid zal dat tegen het einde van deze eeuw naar 74 procent stijgen.

Griekenland
Beeld ap