© AFP

© rr

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Zuid-Europa kreunt onder recordtemperaturen, VAB waarschuwt reizigers: “Zelfs banden kunnen smelten”

Recordtemperaturen van liefst 47,3 graden Celsius in Spanje, honderden bosbranden in Italië, gesloten toeristische trekpleisters in Griekenland. Voor de tweede keer dit jaar al kreunt Zuid-Europa ­onder extreme temperaturen. VAB raadt vakantiegangers zelfs aan zeker reservebanden mee te nemen, want het rubber kan smelten als het zo warm is.

Annelies Roose

Nooit eerder geziene extreme temperaturen.” In het zuiden van Spanje, een van de warmste en droogste ­regio’s van Europa, zijn ze wel wat hitte en hoge temperaturen gewend. Maar dit keer schuwt de Spaanse meteo­rologische dienst de grote woorden niet. De hittegolf die het land sinds woensdag in zijn greep houdt, is de ergste ooit geregistreerd in Spanje. Nadat woensdag in de provincie Jaén een ongeziene 46,8 graden Celsius werd genoteerd, sneuvelde het record donderdag opnieuw: in het dorpje Montoro in de provincie Córdoba werd liefst 47,3 graden ­gemeten.

Vooral het zuiden, centrum en ­oosten van het land zijn getroffen: ­momenteel is in drie provincies de uitzonderlijke code rood afgekondigd, in liefst zestien andere geldt de code oranje. “Het is te heet om buiten te ­komen”, zegt een receptioniste van het Hotel Casa Imperial in Sevilla. “Dit is de op een na warmste stad van Europa, dus toeristen weten wat ze kunnen verwachten. Maar nu ­blijven velen gewoon binnen, en gaan ze pas ’s avonds laat de straat op. ­Intussen zoeken ze verkoeling op de patio.”

Zelfs de meest conservatieve klimaatmodellen tonen aan dat als er niets verandert, het in het zuiden van het land tegen 2080 elke dág meer dan 45 graden zal zijn. Het zal landbouw onmogelijk maken, en tot een chronisch gebrek aan water leiden. Ook in Zuid-Italië en Sicilië zijn de temperaturen gestegen boven de veertig graden. Al dagenlang woeden er ­bovendien honderden bosbranden, met het risico dat nieuwe opflakkeren. En in Griekenland is onder meer de Acropolis in Athene gesloten.

Reserveband meenemen

VAB-reisbijstand geeft landgenoten die binnenkort met de wagen naar Zuid-Europa vertrekken de raad om een reservewiel mee te nemen. Uit een balans van de eerste helft van juli kon de mobiliteitsorganisatie namelijk afleiden dat Belgen in die periode uitzonderlijk veel bandenpech hadden in vergelijking met vorig jaar.

“We hebben ­negen procent meer meldingen van lekke banden gekregen”, zegt woordvoerster ­Joni Junes. “Veel heeft te ­maken met de hitte in Zuid-Europa. Die maakt het rubber van de banden zachter, en doet het soms zelfs smelten.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER