Direct naar artikelinhoud
Censuur

Winnie de Poeh verboden op Chinese sociale media

President Xi Jinping en Barack Obama worden vergeleken met Winnie de Poeh en Teigetje.Beeld YouTube

China haalt beelden van Winnie the Poeh weg van social media. Een verklaring mist, maar de Chinese president Xi Jinping zou worden vergeleken met de beer. En dat blijkt reden genoeg om Poeh te bannen.

Posts waarin de naam van de beer wordt genoemd, worden automatisch gecensureerd op Sina Weibo, het Twitterplatform van China. Ook zijn GIF'jes van de vrolijke beer niet langer beschikbaar op WeChat. Wie op de Chinese socialenetwerksite Weibo iets wil schrijven over 'kleine beer Winnie', de Chinese naam van Poeh, krijgt een foutmelding. Daarin staat dat de inhoud van het bericht illegaal is. Afbeeldingen van de beer zonder commentaar worden voorlopig wel nog toegelaten. Terwijl de officiële verklaring mist, werd al snel het verband gelegd met eerdere vergelijkingen tussen de beer en de president.  

Twitter bericht wordt geladen...

Internetcensuur

De vergelijkingen met de beer begonnen in 2013 met een foto van de Chinese president naast Barack Obama. Internetgebruikers vergeleken de foto van de twee regeringsleiders met een foto van Poeh en Teigetje, een ander personage uit de boeken van A. A. Milne. De foto ging viraal en dat veroorzaakte grote ontevredenheid bij het Chinese regime. Een jaar later werd een handdruk van Xi Jinping en de Japanse eerste minister Shinzo Abe vergeleken met een afbeelding van Poeh en zijn bevriende ezel Iejoor. Een derde tekening van Poeh en zijn vriendjes werd de meest gecensureerde foto van 2015. 

Twitter bericht wordt geladen...

Toch verbaast het niet dat Winnie de Poeh nu geblokkeerd wordt. Internetcensuur is alomtegenwoordig in China en de Communistische Partij is zeer gevoelig voor plaatjes die het gezag van de president mogelijk ondermijnen. Met in het najaar een partijcongres in het vooruitzicht, is het communistische regime daarom extreem gevoelig voor komische afbeeldingen van zijn leider. Xi Jinping moet tijdens dat congres zijn macht bevestigen.