N-VA wil geen boerkini's op strand en in zwembad

De N-VA wil de boerkini uit alle zwembaden en van alle stranden verbannen. Dat schrijft De Standaard. De partij ziet het kledingstuk als een bewijs van de onderdrukking van moslimvrouwen. Enkele burgemeesters aan de kust vinden een algemeen verbod voorbarig. "We moeten geen polemieken uitlokken als er geen zijn."
Nicolas Maeterlinck

De burgemeesters van verschillende Franse kuststeden hebben de afgelopen dagen beslist om boerkini's te verbieden op het strand. Ze zien de lichaamsbedekkende badpakken als een statement voor de politieke islam. In Corsica brak afgelopen weekend een vechtpartij uit nadat toeristen foto's hadden genomen van vrouwen in boerkini.

In ons land zijn er aan de kust nog geen problemen geweest met vrouwen in boerkini's. Toch wil de N-VA ze liever niet op de stranden zien. Volgens Nadia Sminate, voorzitter van de commissie Radicalisering in het Vlaams Parlement, is de boerkini het bewijs van de onderdrukking van moslimvrouwen. "Ik geloof niet dat vrouwen in naam van het geloof met zo'n gedrocht op het strand willen rondlopen", zegt ze in De Standaard.

Momenteel is de boerkini in verschillende gemeenten verboden in het zwembad, zoals in Antwerpen en Gent bijvoorbeeld. Sminate wil verder gaan en het kledingstuk ook op het strand verbieden. Een algemeen verbod voor heel Vlaanderen of het hele land dus. De studiedienst van de N-VA moet wel nog onderzoeken of zo'n algemeen verbod juridisch haalbaar is.

Is zo'n verbod geen schending van de godsdienstvrijheid bijvoorbeeld? Niet noodzakelijk, denkt grondwetsspecialist Paul Van Orshoven (KU Leuven). Hij vreest wel dat zo'n verbod disproportioneel is "omdat er helemaal nog geen moeilijkheden zijn geweest". Zo denkt ook professor ethiek Etienne Vermeersch erover. "Een algemeen verbod op een moment dat er nog geen problemen zijn met de openbare orde? Dan aarzel ik toch", reageert hij in de krant.

"Geen polemiek starten"

De Standaard peilde ook naar de mening van enkele kustburgemeesters. Ook op het strand lopen gesluierde vrouwen rond, luidt hun reactie, maar waarom zouden we zoiets verbieden, vraagt Leopold Lippens, burgemeester van Knokke-Heist, zich af. "Mocht er zich ooit een probleem voordoen, dan moeten we misschien eens samenzitten met alle kustburgemeesters, maar nu moeten we geen polemieken uitlokken als die er niet zijn."

Ook andere burgemeester zijn van mening dat zo'n verbod gezamenlijk bekeken moet worden. "Het zou raar zijn dat er aan bepaalde delen van de kust wel in boerkini mag gezwommen worden en in andere niet", zegt waarnemend burgemeester van Bredene Jacques Deroo.

Coalitiepartner CD&V is niet gewonnen voor een algemeen verbod en laat de beslissing over aan de burgemeesters. "Maar je kunt niet alles oplossen met een verbod. Dan kom je in een politiestaat terecht", reageert Kamerlid Franky Demon.

Meest gelezen