Vlaamse singles geloven in romantiek. Mannen nog meer dan vrouwen.

© VIER

Vlaamse singles die online op zoek gaan naar een partner vinden romantiek een zeer belangrijk facet van de nieuwe relatie. Maar dan romantiek op zijn Vlaams. Hollywoodromantiek hoeft niet zo nodig.

blg

Hoe romantisch is de Vlaamse single nu? Behoorlijk stevig, zo blijkt uit een onderzoek dat datingbureau Parship onder haar leden heeft gevoerd. Van de Vlaamse singles omschrijft liefst 77% zichzelf als romantisch. Vrouwen (79%) net iets meer nog dan mannen (75%). Ongeacht of men zichzelf als een romanticus omschrijft of niet, vindt 64% van de ondervraagde singles romantiek in de relatie zeer belangrijk. Voor 32% van de overigen is romantiek leuk, maar staat of valt de relatie er niet mee. Slechts 4% bestempelt romantiek als onzin.

Hoe ouder, hoe romantischer

Mannen en vrouwen zitten hier nagenoeg op dezelfde lijn. Wel opmerkelijk zijn de verschillen in leeftijd; 40-plussers blijken een grotere drang naar romantiek te hebben dan jongere daters.

Chris Verlinden: “ De focus op het individu is nog nooit zo groot geweest. De jeugd krijgt dit de laatste jaren ook met de paplepel ingegeven. Het is veel meer ik en minder wij, ook in relaties. Dit heeft vermoedelijk een impact op de jongere generatie singles. Opgelet, individualisme niet verwarren met egoïsme.”

Romantiek is voor 58% van de ondervraagden onlosmakelijk verbonden met de liefde en ebt niet weg naargelang de relatie langer duurt. Het blijken juist de 50-plussers te zijn die dit onderstrepen terwijl de jongere singles hier een rationelere benadering bij hebben: zij denken dat romantiek past bij de vlinders van een nieuwe relatie, maar later een mindere rol speelt.

Vrouwen realistischer

Ook qua sekse zien we verschillen; 62% van de mannen gelooft in het blijven duren van de romantiek, voor 46% van de vrouwen is romantiek in een relatie geen lang leven beschoren.

Chris Verlinden: “Alhoewel iets meer vrouwen zichzelf als romantisch omschrijven geloven ze minder in de blijvende kwaliteit van romantiek. Het zou best kunnen dat vrouwen voorzichtiger zijn of een realistischer beeld hebben van relaties en romantiek.”

De kleine dingen

Het gros van de Vlamingen gelooft in de romantiek zoals we die uit films kennen. Goed nieuws: 43% zegt zoiets dergelijks al eens meegemaakt, 26% gelooft dat het kan. Voor 31% is het echter pure fictie. Van de mannen beweert zelfs 46% al eens inspiratie gehaald te hebben uit films.

Niettemin is het gros van de Vlamingen vooral gecharmeerd door de kleine dingen: Een lieve boodschap op onverwachte plaatsen scoort met 34,5% het beste , een klein gebaar zoals spontaan wat lekkers meebrengen voor de ander doet het ook niet slecht (27%). Voor 17% mag het iets meer zijn: een nachtje weg, stedentrip of leuke activiteit.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen