Koning Filip: "Over de verschillen heen kijken, meer is niet nodig"

In zijn jaarlijkse toespraak aan de vooravond van onze nationale feestdag spreekt Koning Filip klare én optimistische taal. Hij roept op om te focussen op wat we delen met elkaar, niet op wat ons verdeelt. De tijd is er rijp voor, dankzij een nieuwe dynamiek in Europa, aldus onze vorst.
YVES HERMAN

“Over de economie en de arbeidsmarkt waait vandaag een wind van optimisme”, steekt onze vorst van wal. “Een nieuwe Europese dynamiek lijkt vorm te krijgen. Hoe kunnen we dit moment aangrijpen?” Een directe vraag, en de koning geeft meteen het antwoord. Door te “leren van elkaar en met elkaar”, om zo breuken in onze samenleving te overbruggen, zo klinkt het.

De vibe van Macron

Vorig jaar lag de focus van de koning nog op het verdriet van België na de aanslagen en de onrust binnen de Europese Unie. Nu voelt hij kansen die we moeten grijpen. Weg is het pessimisme van de brexit: met Macron in het Franse Elysée ligt de focus binnen Europa weer op samenzijn.

Door ervaringen te delen, kunnen we leren, vindt de koning. Van de Zwitsers bijvoorbeeld, en hun opleidingssysteem van duaal leren, op school en op de werkplek, waar koning Filip zo’n fan van is. Eind juni ging hij er nog op werkbezoek, met een schare ministers.

“Onlangs heb ik in Zwitserland kunnen vaststellen hoe succesvol dit model van duaal leren kan zijn. Laten we de kruisbestuiving tussen ons onderwijs en het bedrijfsleven dan ook blijven aanmoedigen. Het zorgt voor meer dynamisme in de arbeidsmarkt. En we bevorderen er de gelijkheid van kansen mee.”

(lees voort onder de foto)

YVES HERMAN

“Ik heb veel geleerd”

Zelf leert en deelt onze vorst ook. Bij de Marathonradio van onze jongerenzender MNM bijvoorbeeld was hij tegen de blokkende studenten heel open over zijn eigen studentenperiode, toen hij zei dat het voor hem niet gemakkelijk was, en dat hij hard heeft moeten studeren.

En met een Belgisch moslimgezin brak hij mee de vastenperiode tijdens de ramadan. “Ik was onder de indruk van de manier waarop alle leden van het gezin zich inzetten voor de gemeenschap”, zegt hij in zijn speech. En de avond wordt nog beter.

“Toen ik 's avonds laat het huis verliet, stonden hun buren me op te wachten. Zij boden me een fles wijn aan. En ze vertelden me hoe blij ze waren in die buurt te wonen. Het maakte me trots, dat twee zo verschillende, eenvoudige en oprechte uitingen van gastvrijheid, bij ons zij aan zij kunnen bestaan.”

(lees voort onder de foto)

“Praat met wie je niet kent”

Koning Filip beseft dat het er niet in alle straten zo aan toe gaat. Maar meer dan we denken, zegt hij, “bestaat er een gemeenschap aan waarden, over de verschillen heen.” En dus roept hij op, en geeft hij raad, en zegt hij zelfs ronduit wat we moeten doen.

“Praat eens met iemand in uw omgeving die u niet kent. U zal ontdekken dat u met uw buren dezelfde vragen deelt, dezelfde twijfels, dezelfde hoop, dezelfde dromen. Welzijn en geluk hebben pas waarde als ze echt worden gedeeld.”

Onze koning zet zijn besluit kracht bij met zijn arm. En hij belooft dat we de positieve dynamiek gaan kunnen verzilveren. “Op voorwaarde dat we willen leren van wie ons voorafgaat, van wie ons volgt, van onze buren, en van wie we soms denken dat ze zo verschillend zijn. Over de verschillen heen kijken, meer is daar niet voor nodig.”

En na deze opdracht rondt de koning zijn 21 juli-speech af, met een wens van hemzelf en koningin Mathilde: “Een gezellige nationale feestdag.”

Bekijk hier de volledige toespraak:

Meest gelezen