Direct naar artikelinhoud
Australië

Geen prik, geen pret: zo stimuleert Australië vaccinatie

Geen prik, geen pret: zo stimuleert Australië vaccinatie
Beeld thinkstock

Het strengere Australische vaccinatiebeleid werpt zijn vruchten af. En het wordt er niet meteen milder op, nu de staat South Australia besliste om niet-gevaccineerde kinderen te bannen uit zijn kinderdagverblijven. 

Het wetsvoorstel zou kinderdagverblijven bestraffen die niet-gevaccineerde kinderen alsnog opvangen met boetes die kunnen oplopen tot 24.000 dollars. Ook ouders die er uit religieuze of filosofische beweegredenen voor kiezen om hun kind niet te laten inenten, zouden geen uitzondering krijgen. "Ik ben niet geïnteresseerd in argumenten die niet wetenschappelijk gefundeerd zijn", zei Susan Close, minister van Onderwijs daarover. 

De beslissing van South Australia ligt in lijn met de inspanningen die de overheid voert om de sterke antivaccinatiementaliteit in het land te beknotten. In 2016 nog, introduceerde de Australische regering een 'Geen prik, geen poen'-beleid om familiale toelages voor ouders te schrappen als ze weigeren om hun kinderen te laten inenten tegen bepaalde ziektes. 

"Mishandeling"

Hoewel cijfers in het voordeel van het beleid spreken, is een kleine minderheid nog steeds gekant tegen de regulering. The Australian Vaccination-skeptics Network bijvoorbeeld, liet op zijn website weten dat "het onvoorstelbaar is dat de overheid families ervan kan weerhouden om een vrije en legale keuze te maken". 

Dokter Michael Gannon, hoofd van de Australian Medical Association erkent de risico's die verbonden zijn aan vaccinatie, maar benadrukt dat die niet opwegen tegen de voordelen ervan. "Ervoor kiezen om je kinderen niet te laten inenten is een vorm van mishandeling", aldus de arts. 

De Australische overheid mikt op een immunisatiegraad van 95 procent, een niveau van vaccinatie in de gemeenschap dat het risico op een grootschalige uitbraak van ziektes doet verkleinen. "Maar we kunnen niet op onze lauweren rusten", aldus dokter Gannon nog. "Een kleine daling van het aantal inentingen is al voldoende om de immunisatie van de massa te verslechteren".