"300 doden per maand in Syrische gevangenissen"

Gruwelijke ervaringen van gedetineerden in Syrische gevangenissen: dat is het onderwerp van een nieuw rapport van mensenrechtenorganisatie Amnesty International. Dat bevat schokkende getuigenissen over foltering, onmenselijke omstandigheden en massale sterfte.

Het rapport schat het aantal doden in Syrische gevangenschap sinds het uitbreken van de burgeroorlog, in maart 2011, op 17.723: een gemiddelde van meer dan 300 doden per maand.

Het rapport geeft de ervaringen van duizenden gevangenen weer aan de hand van de getuigenissen van 65 overlevenden over de onmenselijke toestanden in de detentiecentra die worden gerund door de Syrische inlichtingendiensten en in de militaire gevangenis van Saydnaya, in een buitenwijk van Damascus.

Horrorverhalen

De meeste overlevenden getuigen dat ze gevangenen hadden zien sterven. Sommigen vertellen dat ze werden vastgehouden in cellen samen met de lichamen van dode gevangenen. Er zijn ook berichten over "welkomstrituelen" in de gevangenis bestaande uit zware slagen, vaak toegebracht met siliconen of metalen staven of met elektrische kabels. Vrouwen worden vaak het slachtoffer van verkrachting.

"De catalogus van horrorverhalen in dit rapport schetst een gruwelijk gedetailleerd beeld van de vreselijke wantoestanden die gevangenen als dagelijkse routine moeten ondergaan, vanaf het moment van hun arrestatie en tijdens hun verhoor, tot hun detentie achter de gesloten deuren van de beruchte instellingen van de Syrische inlichtingendiensten. Het is een dodelijke tocht, waarbij gevangenen in elk stadium van hun gevangenschap het risico lopen te sterven", zegt Philip Luther van Amnesty International.

"De internationale gemeenschap, en vooral Rusland en de Verenigde Staten, die mee hun schouders zetten onder het vredesoverleg over Syrië, moeten deze wantoestanden aan de top van de agenda plaatsen in hun gesprekken met zowel de autoriteiten als de gewapende groepen en erop aandringen dat een einde wordt gemaakt aan het gebruik van foltering en andere misbruiken."

Meer informatie vindt u in het rapport van Amnesty International zelf.

Meest gelezen