Crowdfunding kent explosieve groei in ons land

Crowdfunding kent een explosieve groei in ons land. De eerste zes maanden van dit jaar is in totaal 13,3 miljoen euro opgehaald via die methode, zo blijkt uit cijfers van het adviesbureau Douw en Koren. En dat is meer dan heel vorig jaar samen.

Een ondernemer die een nieuw product wil lanceren, een kunstenaar die een nieuw werk wil maken of mensen die graag een nieuwe speeltuin willen financieren.Ā Het kan sinds enkele jaren allemaal via crowdfunding, een relatief nieuwe vorm van financieren waarbij een onderneming of een persoon zijn plan online bekendmaakt en aan geĆÆnteresseerden vraagt om geld te investeren in ruil voor een rente of een cadeau.

Deze manier om zaken te financieren kent in ons land momenteel een "explosieve groei", zegt Simon Douw op basis van eigen cijfers.Ā Zo werd in de eerste zes maanden van dit jaar in totaal 13,3 miljoen euro opgehaald via crowdfunding.Ā Ter vergelijking: heel vorig jaar werd in totaal maar 10,2 miljoen euro opgehaald.Ā In 2014 ging het zelfs maar om 4,5 miljoen euro op jaarbasis. "We zien dat crowdfunding elk jaar aan het verdubbelen is in BelgiĆ«", zegt Douw.

Banken enthousiast

Die enorme groei heeft verschillende redenen. Zo merkt het bureau een wereldwijde groei, blijken ondernemers steeds meer vertrouwd met de financieringsvorm, worden de platformen professioneler en zijn ook de financiƫle instellingen steeds meer fan van het systeem. "Steeds meer banken in Europa zien crowdfunding als een aanvulling op de financiƫle sector. We merken dat steeds meer banken voor een bepaald deel van de kapitaalbehoefte willen zorgen op voorwaarde dat er een ander deel via crowdfunding wordt opgehaald."

Hoewel de cijfers in ons land gigantisch naar omhoog gaan, hinken we toch nog steeds achterop op onze buurlanden. Waar wij spreken over zo'n tien miljoen euro, halen zij met gemak honderden miljoenen binnen. Dat komt vooral omdat je in ons land maar 1.000 euro mag investeren per project, een beperking die in de buurlanden niet bestaat. Daarnaast wagen in andere landen ook grotere bedrijven zich aan crowdfunding, besluit Douw.

Meest gelezen