Regisseur "Love Story" overleden op 92-jarige leeftijd

De Canadese regisseur Arthur Hiller is op 92-jarige leeftijd overleden. Dat heeft de Academy of Motion Picture Arts and Sciences aangekondigd. Hiller is vooral bekend als regisseur van het melodrama "Love Story", met in de hoofdrollen Ryan O'Neal en Ali MacGraw.

Hiller, die van 1993 tot 1997 voorzitter was van de Oscar-Academy, stierf een natuurlijke dood. Hij regisseerde films als "The Americanization of Emily" (1964), "Love Story" (1970) en "The Man in the Glass Booth" (1975). Voor "Love Story", het verhaal van de rijke Harvard-student Oliver Barrett die tegen de wil van zijn vader trouwt met de arme Jenny Cavalleri en haar uiteindelijk aan kanker verliest, won Hiller de Golden Globe voor beste regisseur. De film werd ook genomineerd voor zeven Oscars.

"We zijn diepbedroefd door het overlijden van onze dierbare vriend Arthur Hiller", aldus voorzitter van de Academy Cheryl Boone Isaacs. "Ik maakte deel uit van de raad van bestuur onder zijn voorzitterschap en mag me gelukkig prijzen dat ik vanop de eerste rij zijn toewijding voor de Academy heb gezien en zijn passie om zijn leven te wijden aan de 'visual storytelling'."

Arthur Hiller werd op 22 september 1923 geboren in de Canadese provincie Alberta en zat in de luchtmacht tijdens de Tweede Wereldoorlog. Zijn carrière als regisseur begon na de oorlog, eerst voor de Canadese televisie, daarna in Hollywood. Hij was van 1989 tot 1993 de leider van de Directors Guild of America, alvorens voorzitter te worden van de Oscar-Academy. In 2002 won hij de ere-Oscar of Jean Hersholt Humanitarian Award voor zijn liefdadigheidswerk in het onderwijs en de burgerrechten.

Meest gelezen