Belgische onderzoekers ontdekken nieuwe piste in strijd tegen kanker

© iStock

Onderzoekers Diether Lambrechts en Bernard Thienpont van de KU Leuven hebben ontdekt dat zuurstoftekort in tumorcellen bijdraagt tot de groei van kanker en een verbetering van de zuurstoftoevoer naar tumoren woekerende kankercellen minder vatbaar maakt voor groei. Het betreft een nieuwe piste voor de ontwikkeling van nieuwe kankermedicijnen. De onderzoeksresultaten werden woensdag gepubliceerd in het vaktijdschrift Nature.

Beide hoogleraren toonden op basis van een onderzoek bij 3.000 tumoren van patiënten aan dat zuurstoftekort een belangrijke rol speelt bij hypermethylering, een proces dat de buitensporige groei van kankercellen stimuleert, en dit zelfs in de helft van de gevallen verklaart. Dat mechanisme werd zowel aangetoond bij borstkanker als bij tumoren in de blaas, darmen, hoofd en nek, nieren, long en baarmoeder.

In een volgende fase onderzochten ze of een betere zuurstoftoevoer de ontwikkeling van kanker zou kunnen tegengaan, wat bleek te kloppen. Aan de hand van proeven op muizen kon worden aangetoond dat het volstaat om de bloedtoevoer – en dus de aanvoer van zuurstof – naar tumoren te normaliseren om het proces van hypermethylering te stoppen.

Interessante piste om agressieve terugval tegen te gaan

Deze inzichten ruimen de weg voor de ontwikkeling van nieuwe kankermedicijnen die focussen op bloedvaten. Via de bloedvaten kan er immers extra zuurstof naar de tumoren worden aangevoerd, wat een interessante piste is om bijvoorbeeld een agressieve terugval tegen te gaan.

Door de zuurstoftoevoer naar tumoren te monitoren zouden ook voorspellingen kunnen worden gemaakt over het verloop en de mogelijke behandelingen van kanker. De onderzoekers achten het ook mogelijk om via de bloedvaten bestaande behandelingen met chemotherapie te optimaliseren. (Belga/NSK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content