© Walter Saenen - WAS

Hier eet je de fijnste wafels en pannenkoeken van ’t stad

Zeker in de vakantie moet een ‘zondeke’ af en toe kunnen. Daarom deze week: de beste plaatsen om wafels of pannenkoeken te verorberen van de stad.

jvb

Gouden pannenkoekenpannetjes

Sterrenchef Roger van Damme begon zijn carrière als pannenkoekenbakker. In een klein zaakje in de Schuttershofstraat verkocht hij negen jaar lang broodjes, slaatjes én pannenkoeken. “Daar ligt de basis van wat ik nu doe in Het Gebaar”, zegt van Damme. Nog altijd kan je in de sterrenzaak vanaf 14u terecht voor een lekkere Crêpe Royale met vanille-ijs en chocolade of een Crêpe Dominique: pannenkoeken gevuld met roomijs en geserveerd met sinaasappelpartjes in een sinaasappelsausje. “Voor sommige mensen staat dit veraf van wat ik nu doe, maar dat is niet zo. De pannetjes, waarmee ik mijn allereerste pannenkoeken heb gebakken, zijn al die tijd bewaard. Die zijn intussen goud waard”, lacht hij. “En ooit, als de juiste kans zich voordoet, wil ik eindigen met een pannekoekenhuis.”

Lunch-Lounge Het Gebaar, www.rogervandamme.com Leopoldstraat 24, Antwerpen

© Patrick de Roo

De beste wafels volgens klanten

Joelle Slootmaeckers nam de zaak drie jaar geleden samen met haar ouders over, nadat ze her en der ervaring had opgedaan. Maar ze veranderden niets aan het succesvolle concept dat dit jaar precies vijftig jaar bestaat. Pascalino blijft een brasserie waar je snacks, croques, broodjes, lasagne, een steak en een dagschotel à 12 euro kan bestellen. “Maar wafels en pannenkoeken zijn nog altijd onze specialiteit. Mensen kunnen zien dat we de wafels ter plekke bakken. Trouwens, klanten komen me vertellen dat ze hier de beste wafels eten.” Bijvoorbeeld die met aardbeien, banaan of noordkrieken. Wie helemaal uit de bol wil gaan, kiest de noordkrieken ‘plus’. Dan worden ze nog eens geflambeerd ook.

Pascalino, www.facebook.com/pascalino/Otto Veniusstraat 5, Antwerpen

© Walter Saenen - WAS

De verborgen parel

Ook de Meir herbergt een lunchzaak met pannenkoeken en wafels als specialiteit. Maar, uitbaatster Eva Blanco geeft dat grif toe, ze is een beetje verstopt op een tweede verdieping. “Je neemt gewoon de open gang naast Swarovski en loopt tot het einde van de gang. Daar neem je de lift tot op het tweede. Echtgenoot Ronald Bergers zorgt er voor een verkwikkende salade, die de roep van de zaak mee heeft bepaald. De huissalade ‘Moments’ is er eentje met kip, scampi en gerookte zalm. Neem vooraf een aperitiefje, vraag dessert en koffie toe en je betaalt 18,90 euro. Er zijn croques, pasta’s en wokgerechten voor wie een minder grote honger heeft. Specialiteiten zijn ijs, taarten en natuurlijk pannenkoeken. Die worden alle à la minute bereid. Ronald heeft ook een eigen versie van de Normande, met appeltjes die eerst worden gebakken in karamel en kaneel en dan tussen de pannenkoek gaan.

Moments, www.moments.be Meir 47, 2de verdieping, Antwerpen

© Patrick de Roo

De oudste maakt ook Luikse wafels

“Al ruim twaalf jaar zwaait Zora-tje de plak in Wafelhuis Van Hecke. “Zelfs mijn voorgangers en de mensen voor hen waren geen Van Heckes meer”, zegt de gastvrouw van wellicht het oudste ijssalon van ’t stad. “Maar hun kleinzoon is hier op hoge leeftijd nog een smakelijke wafel komen eten. Net zoals ook sterrenchefs Roger Van Damme en Johan Segers. Dat wil toch zeggen dat mijn wafels goed zijn, hé?” Bovendien zijn er tegenwoordig ook Luikse wafels bijgekomen, de kleinere suikerwafels. Zora heeft naast de gewone wafel (4,5 euro) onder meer ook de ‘Yin Yang’ voor haar Japanse klanten: half gevuld met dame blanche en half met verse aardbei (9,80 euro). Haar vaste klanten genieten ook van de simpele, Belgische keuken met dagelijks een verse dagschotel.

Wafelhuis Van Hecke, www.facebook.com/Tea-room-van-hecke Nationalestraat 88, 2000 Antwerpen

© Patrick de Roo

Drie generaties aan het werk

De bakkersstiel was Arthur Nootens (65) wat te zwaar geworden, dus keek hij negen jaar geleden uit naar iets nieuws. Een leegstaand Grieks restaurant op de Vlasmarkt zou hem daarbij helpen. Hij bouwde de zaak om tot De Zoete Verleiding, die hij momenteel samen met echtgenote Viviane, dochter Ilse en sedert vier jaar ook zijn kleinzoon Benno open houdt. “Niets plezanter dan een leuk familiebedrijf”, zegt Arthur, die Benno opleidt tot zijn rechterhand. Ze maken alles zelf, van een koekje bij de koffie tot wafels en pannenkoeken. Die zijn beide te verkrijgen met verschillende toppings, waaronder zelf gedraaid ijs. En als het straks iets kouder wordt: de specialiteit van het huis zijn appelbollen en worstenborden. ’t Is maar een weetje.

De Zoete Verleiding, www.dezoeteverleiding.be Vlasmarkt 27A, 2000 Antwerpen

© Patrick de Roo

Wafels met zelf gedraaid ijs

Christa Vercruyssen-Thieleman is de zoete kant van beenhouwerij Scaldis naast haar. Terwijl haar echtgenoot de beenhouwerij doet, maakt zij al dertien jaar een succes van ijssalon ‘t Bieke. “Dat succes komt er vooral omdat ik vers ijs bereid, een intensief werk maar ook erg dankbaar. Want de mensen zeggen steeds dat ze dat proeven”, zegt Christa fier. De meest gevraagde lekkernijen zijn dan ook wafels met slagroom of met aardbeien en roomijs. Natuurlijk is er ook mokka- en stracciatella-ijs, naast veel fruitsmaken zoals citroen, passievrucht, mango, kersen, aardbeien en zelfs, afhankelijk van het weer, nectarines of meloen. En oh ja, hier kan je lekker ontbijten en een lichte lunch nemen.

’t Bieke, www.facebook.com/ijsbieke Korte Gasthuisstraat 8, 2000 Antwerpen

© Walter Saenen - WAS

De wafel van generaties

Peter Keijzer heeft in januari Désiré de Lille overgenomen, maar klanten hebben dat niet gevoeld, want Peter was achttien jaar geleden al neergestreken bij Désiré en heeft daar zowat alle jobs ingevuld. Désiré de Lille staat al generaties lang bekend voor een wel heel bijzondere wafel, de lackmans. Voor die stroopwafel maken zelfs Nederlandse toeristen een ommetje. Smoutebollen, wafels en pannenkoeken zijn natuurlijk huisbereid. De pannenkoek ‘Soliel’ met vers fruit, slagroom en ijs is de populairste. Minder bekend is dat deze zaak twee terrassen heeft: een in de wandelstraat en een overdekt terras achterin, waar zelf plaats is voor een vijver met koikarpers.

Désiré de Lille, https://desiredelille.be Schrijnwerkersstraat 14-16, Antwerpen

© Patrick de Roo

De eeuwige proever

Nadat hij 38 jaar met ijs had rondgereden, kon Robert Van Look Crèmerie Metro overnemen. Robert maakte er Crèmerie Colors van, maar zijn ijskar deed hij nooit weg. Net zoals zijn frietkar staat die ter beschikking voor feestjes en evenementen. Zijn wafels en pannenkoeken worden vers bereid. De drie meest gevraagde pannenkoeken zijn die met warme noordkrieken, de Normandische (met gebakken appels) en de Mikado. Dat is een variatie op de dame blanche met ijscrème, warme chocolade en slagroom. Hoewel hij volgend jaar met pensioen kan, is dat nog niet aan de orde. “Ik heb intussen partners in de zaak en ik blijf dit te graag doen. Ik word het proeven ook niet moe”, lacht hij.

Cremerie Colors, www.colorsroomijs.eu Vosstraat 9, Borgerhout

© Jan Van der Perre

Zoete en hartige pancakes, pannenkoeken en bagels

Vorig jaar verbouwde Violetta Ozga haar eethuis ‘Koekebaske’ tot de ‘Goodie Foodie’. De opfrisbeurt werd gecombineerd met een naamsverandering omdat Violetta ook ontbijten wilde serveren. “En je kan dat ontbijt een hele dag krijgen. Het is een troef geworden. Klanten komen om vier uur nog een omelet eten.” Of een bagel, een pannenkoek of een pancake. Want daarvoor staat Goodie Foodie gekend. Je kan van alle drie een zoete of een hartige versie proeven. Zo bijvoorbeeld de pannenkoek met brie en honing of met zalm en mierikswortel (10 euro). Hetzelfde voor de pancake. De zoete versies, zoals een met appel en kaneel, kosten tussen 8 en 9,5 euro. Bij de bagels is het prijsverschil tussen zoete (tussen 4 en 5 euro voor bijvoorbeeld eentje met speculaaspasta, appel en speculaascrumble) en de hartige (8-9,5 euro) het grootst omdat bij de hartige altijd een slaatje wordt geserveerd.

Goodie Foodie, www.facebook.com/goodiefoodieantwerp Leeuwenstraat 23, Antwerpen